News Item: : Vasárnap este a megújult színházban indult az évad
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 06 november 2018 - 09:00:42

Látványos, a színpadi technikát is felvonultató megnyitó ünnepség keretében zajlott vasárnap este a Váci Dunakanyar Színház avatója. A 345 millió forintos állami forrásból megújult városi intézmény átadóján Rétvári Bence országgyűlési képviselő és Kis Domonkos Márk színigazgató tartott beszédet, akik a nemzeti szalag átvágását követően beinvitálták a közönséget a teátrumba. A Váci Dunakanyar Színház -régebben Reménység Színházterem, majd a szocialista időszakban moziként üzemelő- épületét négy hónap alatt újították fel. Az évadot Molnár Ferenc: Az ördög című darabjával indította a teátrum.

Hatalmas kivetítő lepel zárta el a váci színház bejáratát a látogatók elől, akik a meghirdetett avatóünnepségre érkeztek vasárnap este. 18:30-kor aztán az utcán várakozók előtt, a fehér függönyön képekben elevenedett meg a teátrum elmúlt négy hónapja, aminek során teljesen megújult a közel száz éves színházépület. A homlokzatot eltakaró lepel lehulltát követően Rétvári Bence országgyűlési képviselő, és Kis Domonkos Márk színházigazgató köszöntötte a megjelenteket. A teátrum vezetője bejelentette: a 2018-19-es évad a teljesen megújított színházban a vasárnap esti előadással indul, majd köszönetet mondott a mellette álló Rétvári Bencének aki -mint elhangzott: 345 millió forint állami támogatást hozott a váci intézmény megújítására. A térség képviselője kiemelte: a kormány által a művelődésre biztosított források a nemzeti kultúra erősítését szolgálják. Mint mondta, ennek a programnak a keretében újult meg a váci színház is. A rövid bevezetőt követően az államtitkár és színigazgató közösen vágta át a bejárat előtt kifeszített nemzeti színű szalagot, majd a megjelentek bevonultak a felújított teátrumba.

Az ünnepség a színházteremben folytatódott, ahol ismét az országgyűlési képviselő és a teátrum vezetője jelent meg a színpadon. (21 perc lift)
Rétvári Bence beszédében november 4-e kapcsán az I. világháború lezárását. majd az 1956-os forradalom leverését emlegette, kiemelve az áldozatot, amit eleink hoztak a nemzetért. Ehhez kapcsolódva elmondta: a kormány minden segítséget igyekszik megadni azoknak, akik a nemzeti értékeket akarják ápolni, illetve népszerűsíteni – rámutatva, hogy a váci színház megújítása is ennek a szándéknak révén valósult meg.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő
„Szóval szimbolikusan ez a színház számomra a nemzeti kicsinyhitűségen való diadal. Mert pár évvel ezelőtt volt Vác városában két ember, aki a korszellemmel szembe tudott szállni, azzal a korszellemmel, ami azt mondja, hogy a 21. században már minden a facebook-on folyik, minden virtuális, minden digitális. Már a mozik is csődbe mennek, ez a mozi is csődbe ment már 2007-ben, nem is érdemes ezekkel a dolgokkal foglalkozni, talán privatizáljuk, eladjuk plázának, de nem szabad már ilyen dolgokkal foglalkozni ebben a digitális korszakban. És Fördős Attila és Kis Domonkos Márk hitt abban, hogy ezzel a korszellemmel szemben igen is lehet egy színházat létrehozni.”

A teátrum igazgatója az avatón arról beszélt, hogy a színház látogatottsága is indokolta a felújítást, ami egyben a következő lépést is megteremtette a kiemelt státusz elérése érdekében.

Kis Domonkos Márk igazgató Váci Dunakanyar Színház
„Ami nagyon nagy büszkeség számunkra, hogy az önök között ülőknek több mint a fele bérletvásárló, egy olyan bérletnek, ami még nem volt, ez a premier bérletünk. Teljességgel kibővült a bérletkínálatunk, családi bérletet alakítottunk, szétszedtük a kisiskolás, kiskamasz és óvodás bérletünket és több mint kétszeresére duzzadt idén a bérletes vásárlók száma. Azt gondolom, hogy ez a szám is azt mutatja, és ez a technikai felszereltség, hogy a lehető legjobb úton járunk, azon az úton, amit a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal járunk évek óta, miszerint reméljük a következő évben már kiemelt státuszú színházként köszönthetjük önöket itt a nézőtéren.”

A beszédeket követően a teljesen megújult és színháztechnikai gépekkel is felszerelt színházban Molnár Ferenc: Az ördög című darabját láthatták a megjelentek.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33270 )