News Item: : Konzultál a katasztrófavédelem
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 08 november 2018 - 09:48:32

November 6-ai kezdettel konzultációs napokat tart a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a társasházak tűzbiztonságával, a jogszabályi követelményekkel, a megelőzés lehetőségeivel, és a tűz esetén tanúsítandó helyes magatartással kapcsolatosan. A kezdeményezés célja, hogy a közös képviselők, valamint a lakóközösség tagjai személyesen, vagy telefonon, esetleg elektronikus levél formájában a lakóhelyükhöz legközelebbi kirendeltségen kérdéseket tehessenek fel a témával kapcsolatban.

A katasztrófavédelem egész évben ellenőrzi, mennyire tartják be a társasházakban a tűzvédelmi előírásokat. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja elsősorban nem a szankcionálás, hanem az épületben élők biztonságának javítása. Novemberben egy háromnapos akció keretében minden lakástulajdonos, bérlő, közös képviselő, lakásszövetkezeti tag és érdeklődő számára lehetőség nyílik arra, hogy közvetlenül forduljon a katasztrófavédelemhez a társasházak tűzvédelmével kapcsolatos kérdéseivel. A tűzvédelmi előírásokról, az ellenőrzések céljairól, a megelőzés fontosságáról és az utóbbi években bekövetkezett jogszabályváltozásokról tartott sajtótájékoztatót kedden a katasztrófavédelem három szakértője. Meskó László váci tűzoltóparancsnok szerint a nagyobb lakószámmal bíró társasházakban bekövetkezett tűzesetek száma mindenképpen indokolja az alapos tájékoztatást.

Meskó László tű. ezredes, vezető, Vác Katasztrófavédelmi Kirendeltség
Természetesen nem csak ellenőrzést végzünk, hanem konzultációs és tájékoztatási lehetőséget is biztosítunk. Ez a konzultációs és tájékoztatási lehetőség most november 6-7-8-án kerül végrehajtásra kirendeltségünk területén.

Ha valaki például azt szeretné tudni, hogy a lépcsőházban hova szabad vagyonvédelmi rácsot felszerelni, hol lehet a kerékpárt tárolni, vagy éppen hová lehet elhelyezni a virágcserepeket, az most a helyi katasztrófavédelmi kirendeltség nyílt napjain ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

Oláh László tű. őrnagy, hatósági osztályvezető
A társasházakkal kapcsolatosan az egyik leggyakoribb tűz keletkezési ok az adventi ünnepkörhöz és a karácsonyhoz kapcsolódó szabálytalanságok előfordulása. Gondolok itt az égő mécsesek, gyertyák felügyelet nélkül hagyása, vagy akár a nem megfelelő minőségű elektronikai készülékek üzemeltetése, vagyis a karácsonyfákon lévő villamos berendezések, amik kiemelten fontosak, hogy az ezekkel kapcsolatos szabályokat betartsuk.

Gyakori veszélyforrás a lépcsőházak menekülő útvonalait leszűkítő tárgyak kihelyezése is- hangsúlyozta Oláh László, bár a tapasztalat azt mutatja, hogy az új tűzrendészeti házirendek megjelenésével sokat javult a lakók szabálykövetése, vagyis kevesebb bicikli, szekrény, vagy akár nagyobb virágcserép kerül a tűzoltók útjába egy esetleges katasztrófahelyzet esetén.

Farkas Csaba hatósági osztályvezető
Közel 3-400 fő is lehet egy ilyen épületben, tehát fokozott figyelmet kérünk a bent élőktől. Évente több alkalommal tartunk felkészítést, az Országos Tűzmegelőzési Bizottság és a kirendeltség nevében, hiszen ezek azok a helyszínek, amelyek fokozottan veszélyesek a benne élők számára.

A katasztrófavédelem szakemberei a kampány keretében három napon keresztül munkaidőben várják a közös képviselők és a lakosság kérdéseit- hangzott el a sajtótájékoztatón.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33280 )