News Item: : Gerillaszobrok a könyvtárban
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 11 február 2019 - 08:57:15

Az anyai ágon magyar származású, mostanában divatos kifejezéssel gerillaszobrásznak titulált Mihail Kolodko Kárpátalján született 1978-ban. 2002-ben a Lembergi Művészeti Akadémia szerzett művészdiplomát, majd két éve Vácra költözött. Eredetileg a nagyméretű alkotások érdekelték, de Magyarországon mégis inkább apróbb szobrai szereztek hírnevet neki. Kedves figurái a legmeglepőbb helyeken bukkannak fel, látható szobra a Parlamenttel szemben, a Liszt Ferenc reptéren és a Vajdahunyadvára melletti sétányon is. A városban élő művésznek tegnap a Katona Lajos könyvtárban nyílt kiállítása.

Mihail Kolodko, vagy, ahogy mostanában hívják, Kolodko Mihály eleinte nagyobb méretű köztéri szobrokat készített, legtöbb munkája Ungváron található. 2017-es áttelepülése óta azonban Magyarországon is megjelentek alkotásai, amelyek apró méretük, sajátos stílusuk és meghökkentő elhelyezésük miatt hamar népszerűséget hoztak a művésznek. Csütörtökön este a városi könyvtár galériájában nyílt kiállítása Kolodko Mihálynak.

Cserkaszky Györgyi igazgató, Katona Lajos Városi Könyvtár
Nem titok, mi is a sajtóból ismerjük őt. Megkerestük és megkértük őt, hogy jöjjön el, nézze meg az intézményünket, nézze meg a könyvtárat, nézze meg a galériánkat és ha tetszik neki, akkor nagyon örülnénk neki, ha itt egy kiállítását bemutathatnánk. Eljött hozzánk és egy évvel ezelőtt kezdtünk el beszélgetni erről a kiállításról és én nagyon örülök, hogy ezt össze tudtuk hozni.


Kolodko véleménye szerint a köztéri szobrok új dimenziója született meg azáltal, hogy rátalált a mostanában olyan sok embert érdeklő mini szobrok témájára. A kedves, vagy humoros apró plasztikák szerinte ugyanolyan drámai erővel tudnak hatni a szemlélődőkre, mint az óriási alkotások. A kiállításmegnyitón szóba került az is, hogyan készülnek a szobrok.

Amikor készíti a szobrokat, nemcsak történetek jutnak eszébe, hanem ízek, illatok és szagok is. Például itt hátul van egy szobor, az egy beregszászi ember, róla is egy étel, egy íz, egy illat jutott eszébe. Meg hát maga az ember, akit nagyon szeret és ezért formázta.

A kiállítás március 4-éig ingyenesen megtekinthető a könyvtár nyitva tartási idejében, akinek pedig az alkotásokon kívül a művész is felkeltette az érdeklődését, annak a nézelődés után lehetősége van az összegyűjtött sajtóanyagokat akár fénymásolva is hazavinni.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33661 )