News Item: : Madách Ünnepség. A névadóra emlékezett a középiskola
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 11 február 2019 - 08:58:49

Pénteken emlékeztek az iskola névadójára a váci Madách Imre Gimnázium tanárai és diákjai. A művelődési házban megrendezett ünnepségen Steidl Levente igazgató elmondta: a Magyar Kultúra Napja és a Madách Imre születésének évfordulója alkalmából büszkén lehet emlékezni nemzeti hagyományainkra és szellemi értékeinkre. Az igazgató kiemelte: a gimnázium tanárai és diákjai aktív részesei a város kulturális életének is. A délelőtti ünnepségen átadták az iskolai pályázatok díjait is, délután pedig nyilvános gálaestre várták az érdeklődőket, ahol a Legyek ura c. Golding regényből rendezett előadást mutatták be a diákok.

Madách Imre, a váci gimnázium névadója szinte egyszerre született a Himnusszal. Az intézményben ezért már sokéves hagyomány, hogy a névadó születési évfordulója alkalmából egyben a Magyar Kultúra Napját is ünnepelik. : Madách Imre író egyébként 182 évvel ezelőtt érettségizett le az iskola jogelődjében, a váci piarista gimnáziumban.

Steidl Levente, igazgató, Madách Imre Gimnázium, Vác
„Ez az a nap, amikor emelt fővel emlékezük közös kincsünkre, annak tárgyi, szellemi értékeire, gyökereire, hagyományaira, múltunkra, egyszóval kultúránkra, mely megkülönböztet minket a világ összes nemzete közül. Ezen a napon büszkén elevenítjük fel, melyek azok a kulturális érdekek, teljesítmények, iskolánkban, Vácon, amire büszkék lehetünk, mi az, amit mi adunk hozzá nemzeti kultúránkhoz.”

Az igazgató ünnepi köszöntőjében arról is beszélt, hogy az elmúlt hónapok során szorosabbra fűzték együttműködésüket a városi múzeummal és több kulturális intézménnyel, civil szervezettel. Hozzátette: az iskola diákjai és pedagógusai aktív részesei Vác kulturális életének, szervezőként, előadóként és résztevőként is rendszeresen jelen vannak a városi rendezvényeken. A délelőtti ünnepség folytatásában számos iskolai pályázat eredményét is kihirdették, és kiosztották a díjakat is. Ezt követően a diákok és a meghívottak megnézhették a Legyek ura c. előadást, madách-os tanulók szereplésével. A darabot, melyet a nyilvános jótékonysági gálaesten is bemutattak, Lakatos Ádám, a drámakör vezetője rendezte.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33663 )