News Item: : Innovációs roadshow az Aporon
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 28 február 2019 - 08:33:00

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium együttműködve a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal egy országos programsorozat részeként egésznapos fórumot tartott a váci főiskola konferenciatermében. Az összes megyét érintő Innovációs roadshow célja Magyarország innovációs környezetének megalapozása, továbbá a pályázatokkal kapcsolatban felmerülő javaslatok, igények országos felmérése. A szervezők a kutatás-fejlesztésben és innovációban érintett helyi és térségi szereplők mellett a mikro- kis és középvállalkozókat is meghívták az eszmecserére.

A kutatás-fejlesztés és az innováció meghatározó szerepet töltenek be napjaink fejlődési versenyében. Ennek a gazdasági alaptézisnek a népszerűsítésére hívták életre azt a kezdeményezést, aminek keretében kedden konzultáció zajlott Vácon. Jelenleg hazánk az Európai Unió összesített innovációs eredménytábláján a mérsékelt innovátor mezőnyben szerepel, ezért cél, hogy Magyarország 2030-ra jelentősen javítsa pozícióját- fejtette ki a rendezvény egyik előadója, Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese. A magyar gazdaság teljesítőképessége jelentősen fokozható, ha sikerül növelni a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét- tette hozzá.

Dr. Szabó István elnökhelyettes, Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal
Mi nagyon leegyszerűsítve annyit mondunk, hogy az innováció tulajdonképpen a versenyképességgel egyenlő, azaz azzal, hogy valaki hatékonyabban, jobban tud csinálni dolgokat, mint amit eddig csinált, vagy valamilyen formában máshogyan. És ezáltal tulajdonképpen több bevételre tesz szert leegyszerűsítve. Több lesz a haszna azáltal, hogy újít.

A szimpózium létrejöttét az indokolta, hogy a tapasztalatok szerint a magyar vállalkozók mintegy kétharmada nem tartja fontosnak az innovációt- tette hozzá Szabó István. Véleménye szerint amellett, hogy az utóbbi években a magyar gazdaság növekvő tendenciát mutat, a versenyképességben még van hová fejlődni.

A hazai vállalkozásoknak az innovációs teljesítményét, illetve a kutatásfejlesztési teljesítményét kell növelnünk és tulajdonképpen ez ennek a roadshownak a dedikált célja, hogy ezt a tudatosságot megismertessük a vállalkozásokkal, hogy az innováció az egy elérhető dolog, nem egy rettenetesen távoli valami, bárki megteheti. Az is innováció, ha a saját folyamatain változtat valamit annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen, illetve egy másik nagyon fontos cél pedig, hogy megvitassuk, hogy milyen típusú pályázatokkal tudjuk segíteni a vállalkozások tevékenységét.


Pest megye mind a vállalkozási háttér, mind a kutatás-fejlesztési kapacitások tekintetében az ország meghatározó megyéi közé tartozik. Itt működik az országban a második legtöbb vállalkozás, és a megye a negyedik helyen áll a kutatóhelyek, valamint a kutatók számának tekintetében is. Az innovációs lehetőségek kiaknázása ugyanakkor sajnos még nem éri el a kívánt szintet- fogalmazott Szabó István. A magyar gazdaság teljesítőképessége jelentősen fokozható, ha sikerül növelni a kis- és közepes vállalkozások innovációs képességét, hangzott el a fórumon, ahol a témában tartott előadásokat szekcióülések követték. Az érdeklődők délután csoportokban beszélhették meg a hallottakat és többek között a pályázati rendszerekkel kapcsolatos kérdéseiket is feltehették az előadóknak.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33740 )