News Item: : Házhoz mennek a lomokért változik a szelektívszállítási rend
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 14 március 2019 - 11:26:46

Az elkövetkező hetekben több változtatás várható a váci hulladékszállításban. Marad a hagyományos kommunális szemét ürítésének menete, azonban változik a zöldhulladék és a szelektívhulladék szállításának ütemezése, valamint a lomtalanítás menete is átszervezésre kerül. A Zöld Híd B.I.G.G. Kft alvállalkozójaként működő váci hulladékgazdálkodási cég szakemberei szerint a módosítások a lakosság igényeihez igazodnak, de a társaság arra is számít, hogy a változásokkal csökkenhet az illegális hulladék mennyisége. A részletekről a Városfejlesztő honlapján, illetve Facebook oldalán lehet biztonsággal tájékozódni.

Szemétszállítás, zöld- és szelektívhulladék-begyűjtés, veszélyes- és elektronikus hulladékok elszállítása, lomtalanítás. Néhány azok közül az alapfeladatok közül, amit Vácon a holdingként ismert cégcsoporton belül a Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. lát el. A napokban több olyan változásról döntött a vállalat, amivel a lakosság igényeihez igazítva igyekeznek rugalmasabbá tenni a szolgáltatásokat- tájékoztatta a Híradót a cég munkatársa.

Fekete István telepvezető, Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.
Március 23-án zöldhulladék szállítást fogunk végezni. Ez egy szombati napra esik, kérjük a lakosságot, hogy nyugodtan tegye ki. Zsákot már lehet vásárolni, és el fogjuk tudni szállítani, rendkívüli alkalommal.

A zöld-és a szelektívhulladék elszállításának a rendje is változik. A céghez több lakossági visszajelzés érkezett a pihenőnapokra időzített begyűjtés miatt.

Jobb, ha hétköznapra esik a szelektívhulladék szállítás is, a zöldhulladék szállítás is, mert ezáltal bármikor összerakhatják a zöld-, illetve szelektív hulladékot és bármikor elvihető. Hiszen olyan anyagokról van szó, ami nem megy tönkre, ha elkezdődik a lebomlás, nem okoz problémát a zöldhulladék esetében sem, a szelektívhulladék esetében pedig egyáltalán nem okoz gondot. Ezért átszerveztük, hogy a hét végére ne maradjon kint semmilyen hulladék.


Így tehát az öt körzetre osztott városból naponta mindig más területről szállítják majd el a hulladékokat, marad azonban a korábban megszokott kéthetes periódus a zöld-, illetve szelektív hulladék tekintetében. Idén három helyszínen két alkalommal lehet megszabadulni a háztartásokban felhalmozódott elektronikai hulladékoktól.

Két alkalommal lesz a gyűjtés, de három helyen, tehát a három hely megmarad. A Géza király téren és a CEMÜ székháznál lesz március 23-án, március 30-án pedig a Deákvári fasor 2 melletti parkolóban lesz a lakoság részére elektronikai hulladék gyűjtése.

A legjelentősebb változás a lomtalanítás kivitelezésében várható. Megszűnik ugyanis az egységes, utcákat elárasztó szeméthalmaz, helyette lakóközösségek, társasházak és háztartások külön-külön igényelhetnek évente egyszer díjmentes lomtalanítást. Az igénylést írásban kell benyújtani, az ehhez szükséges nyomtatvány a holding honlapján elérhető, de személyesen is kérni lehet a hulladékszállító Zrínyi utcai ügyfélszolgálatán.

Írásban kell jelezni a szándékot, hogy szeretne lomtalanítani. Április 15 és június 30-a között be kell, hogy fejezzük a lomtalanítást, erre mi felkészültünk. Bejelentkezik az ügyfél, jelzi az időpontot, hogy neki mikor jó, és amikor neki megfelelő, akkor meghatározott időben fog a jármű megjelenni.

A cég munkatársai a kezdeményezéstől azt remélik, hogy csökken a korábbi lomtalanítások alkalmával tapasztalt illegális, vagy városhatáron kívülről ideszállított hulladék mennyisége. A változásokról bővebb információt a vacholding.hu oldalon olvashatnak.
This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33810 )