News Item: : Szépül a Liget. 27. éve zajlik már a közösségi megmozdulás
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 15 április 2019 - 09:43:06

Reggel megkezdődött a hagyományos tavaszi Liget-takarítási akció. A kétnapos program során Vác legnagyobb egybefüggő zöldterületén a résztvevők összeszedik a szemetet és a lehullott lombmaradványokat, de sor kerül az elöregedett fák pótlására, valamint a patakmeder kitisztítására. Pénteken a város 14 iskolájából mintegy 1500 diák dolgozott a Liget rendbetételén, szombaton pedig civil szervezetek, cégek, baráti társaságok és minden lelkes helyi önkéntes csatlakozhat még a közösségi megmozduláshoz.Az esős reggel miatt kicsit döcögősen indult az idei Liget-takarítás, de ahogyan vékonyodott a felhőréteg, úgy érkeztek sorban a váci diákok a Hétkápolna területére. Ez a város legnagyobb egybefüggő zöldterülete-emelte ki az alpolgármester, ezért is kiemelten fontos, hogy rendezett legyen, és biztosítsa a jó levegőt Vácnak. A 40 hektáros Liget rendszeres takarítását 1992 óta szervezik.

Mokánszky Zoltán, alpolgármester, Vác
„A Liget takarítása az két napig fog tartani, mai nap péntek, és szombaton. Az érdekesség még az, hogy holnapi nap folyamán, azaz szombaton Stella Leontin atya emlékére egy fát is fogunk ültetni, de a mai nap is lesz még faültetés, de a holnapi nap az azért fontos, mert az atya emlékére lesz a faültetés. Ezenközben a Ligetben az összes szemetet, levelet összeszedik a diákok, kitakarítják, és mint mondottam, mellette növényzetet is fogunk ültetni, telepíteni.”

A város diákjai reggel kilenctől délig tevékenykedtek a Ligetben, munkájukat pedig almával és csokoládéval is megköszönte az önkormányzat. A Váci Környezeti Nevelési Program keretében rendezett közösségi akciót Bíró György koordinálja, de a munkát nagyban segíti Kovács József atya, a Hétkápolna Templom igazgatója, valamint Mezei Helga városi főkertész is. Az összegyűjtött szemét és zöldhulladék elszállítását a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. végzi. Szombaton reggel 9 órára a diákok mellett várják a város felnőtt lakosságát is. A délig tartó városszépítéshez a szervezők biztosítják a szemetes zsákokat, illetve - korlátozott mennyiségben - kesztyűket és kerti szerszámokat is tudnak adni, de kérik, hogy akinek csak lehetősége van rá, vigyen magával különböző felszereléseket, például metszőollót, gereblyét, illetve egyéb kerti eszközöket.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.33949 )