News Item: : Sötétítőket kapott a Neurológiai Osztály. Évente 1000 sztrókos beteget kezelnek.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 06 június 2019 - 09:04:53

A Jávorszky kórház harmadik emelete is új sötétítő függönyöket kapott a Váci Baptista Gyülekezettől. Korábban a sebészetnek, a traumatológiának és a belgyógyászati osztálynak is adományozott függönyöket a gyülekezet, szerda délelőtt pedig a Neurolóiai Osztálynak adott át új sötétítőket Meláth Attila lelkész. A több mint 2 millió forint értékű ajándékért dr. Nagy Ferenc osztályvezető főorvos mondott köszönetet, kiemelve, hogy nagyon nagy szükség van a hatékony árnyékolásra, hiszen éppen most érkezik a meleg, és 3 Celsius foknyi különbség is rengeteget számít a kánikulában. A főorvos arról is beszélt, hogy az osztályon kezelt betegek mintegy 80%-a sztrók miatt kerül be a kórházba, számukra pedig különösen veszélyes a hőség.

Közel 700 méternyi textília felhasználásával készítette el egy váci vállalkozó azt a 95 darab napvászon függönyt, amellyel mostantól a váci kórház Neurológia Osztályán fekvő betegeket védik a nyári időszakban. A 2,3 millió forint összértékű adományt a Váci Baptista Gyülekezettől kapta az intézmény, amelynek temploma és központja a kórház mellett található. Mint Meláth Attila lelkész elmondta: ez a negyedik alkalom, hogy sötétítőket adományoznak egy kórházi osztálynak, és az akció, melynek csak egyik motivációja a szomszédság, tovább fog folytatódni.

Meláth Attila, baptista lelkész

„…szomszédok vagyunk, és szeretnénk jó szomszédok lenni, másrészt a gyülekezet vonzáskörzetéhez tartoznak olyan emberek, akik már töltöttek itt el 3-4 napot, esetleg 2-3 hetet is, és harmadrészt vannak látogatóink, akik minden csütörtökön bejönnek, és a katolikus karitász keretein belül látogatják a kórház lakóit, és az ő jelzésük alapján döntöttük azt, különösen a nyári, nagyon meleg hónapokban, hogy bizony elkellene a betegek közérzetének javítása céljából sötétítő függöny…”


Korábban a váci kórház sebészeti, traumatológiai és belgyógyászati osztálya kapott sötétítőket a gyülekezettől, melynek színét és anyagát mindig az osztályon dolgozó orvosok és nővérek választhatják ki az előre odaadott minták közül. A felajánlást dr. Nagy Ferenc főorvos köszönte meg, aki elmondta, a neurológiára beérkezők mintegy 80%-a szélütés miatt szorul kezelésre.

dr. Nagy Ferenc, vezető főorvos, Neurológia Osztály, Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
„Sajnos a legtöbb betegünk az sztrók beteg, akiket a betegsége az fekvőbeteggé tesz, tehát mozgásukban korlátozottak, náluk az fokozottan fontos a gyógyulásuk és az ápolásuk szempontjából, hogy a nyári időben a megfelelő hőmérsékletet tudjuk nekik biztosítani.”

Az osztályvezető főorvos a Híradónak elmondta: évente mintegy 1000 páciens kerül be az osztályra az agyi keringészavar tüneteivel, akiket jól működő protokoll szerint látnak el. Hozzátette: az idő kiemelten fontos tényező, a kezelés ugyanis akkor lehet sikeres, ha a beteg 4 és fél órán belül megkapja a gyógyszeres ellátást.

dr. Nagy Ferenc, vezető főorvos, Neurológia Osztály, Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
„… váci kórházban minden eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy egy sztrók-beteget teljesen meg tudjunk gyógyítani, ehhez viszont egy dolog fontos, hogy időben bekerüljenek. Tehát ez a kórház megteremtette azt a gyógyítási technikát, azt az algoritmust, hogy aki hozzánk bekerül, az egy mindenféle szempontból megfelelő időben megkapja a kezelést, viszont mi onnantól kezdve tudunk gyógyítani, mikor a betegek beérkeznek hozzánk.

A főorvos a nyári időszak kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a stroke-os betegek különösen érzékenyek a kánikulára, az idősebb betegeknek pedig gyakran nincs is szomjúság-érzetük, így különösen fontos, hogy kerüljék hőséget, és sok folyadékot igyanak. Aki pedig egyszer már átesett sztrók-on, nagyobb kockázattal szenved el újabb rohamot.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34166 )