News Item: : Erdélyi politikus tartott beszédet június 4-én Vácon
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 06 június 2019 - 09:06:21

A Duna-parti országzászlónál tartotta meg Vác Város Önkormányzata a Nemzeti Összetartozás Napi rendezvényét. A trianoni békediktátum előtti a Magyarország megyéinek földjeit tartalmazó mementónál Albert Mátyás, Hargita Tanácsának képviselője, Farkaslaka korábbi polgármestere tartott megemlékező beszédet. Az eseményen Fördős Attila polgármester is felszólalt. A Nemzeti Összetartozás napján Kalapács József adott elő dalokat, majd a jelenlévők megkoszorúzták az ereklyés országzászlót.Szerdán 17,00, órakor a Himnusz közös eléneklésével vette kezdetét a Duna-parti váci országzászlónál az idei Nemzeti Összetartozás Napi megemlékezés. A magyar lobogókkal körülvett mementónál Kalapács József adta elő Wass Albert és Petőfi megzenésített verseit, majd a Kormorán Együttes közismert slágere is felhangzott. Atmo szállj sólyom szárnyán…..

Fördős Attila polgármester meghívásának megfelelve idén Albert Mátyás Hargita Tanácsának képviselője, Farkaslaka korábbi polgármestere tartott megemlékező beszédet az országzászlónál. Az erdélyi politikus kiemelte: Szent István király megalapított egy államot, amit elődeink építettek és fejlesztettek egészen a világháborúig. 1920. június 4-én azonban Trianon, mint a hóhér pallosa lecsapott, ami mindent megváltoztatott.

Albert Mátyás, képviselő, Hargita Megye Tanácsa
Úgy kellett nekünk felnőni Erdélyben, hogy román történelmet tanítottak, feledtetvén a magyar nemzet történelmét! Nem is tudom, hogy innen nézve mennyire lehet felfogni, hogy mekkora lelki elégedettség a sok megélt keserűség után magyar állampolgári eskün venni részt, átvenni, átadni a honosítási okiratot, egyedül, feleséggel, gyerekeiddel, szüleiddel, barátaiddal, unokáiddal, nagyszüleiddel közösen. Bár a lényeget még te sem értheted, amíg nem éltél nehéz éveket. Akinek megvan mindez, az természetesnek tartja, de akinek nincs, annak meg hiányzik. És nem elég, hogy szenved, hanem még a szemére is vetik, vagy elutasítják. Lásd 2014. december 5.

Az erdélyi politikus kiemelte: nekik, a kissebségbe szorult székely magyaroknak ma is meg kell küzdeniük az anyanyelv, a szimbólumok használatáért, a jogikért, az egyetemekért, az autonómiáért, a székely és a magyar zászló használatáért. Mint mondta, az elmúlt 100 évben sokat támadták és próbálták eltüntetni a határon túl rekedt magyarságot, de ez nem sikerült, mert a nemzetben rejlő életerő erősebbnek bizonyult.

Albert Mátyás, képviselő, Hargita Megye Tanácsa
Nyíregyházán a templomban egy zászlón ezt olvastam: múltunk a reményünk, Krisztus a jövőnk. Közös bennünk az is, hogy szüleink, nagyszüleink együtt harcoltak, védték a hazát, csak sajnos mintha nekünk egy kicsivel több jutott volna a szenvedésből, a megpróbáltatásokból, amelyek által most is bírnunk kell a román hatalommal szembeni harcokat, amelyek által nem számíthatunk másra, csakis egymásra. 1915 és 20 között brit miniszterelnök, David Lloyd George szerint egyetlen egy rendezés sem tartós, amely ellentétben áll az örök igazság elveivel. Itt gondolunk testvéreinkre, kárpátaljai felvidékiekre, délvidékiekre, vajdasági és őrvidéki testvéreinkre.

Albert Mátyás végül megköszönte a váci polgármesternek azokat az erőfeszítéseket, amit a határon túli honfitársakért, elsősorban a csángó magyarokért tett, majd egy székely zászlóval is megajándékozta Fördős Attilát.

Fördős Attila polgármester Vác
Szeretnék köszönetet mondani Albert Mátyás úrnak, akit nagyon régóta ismerek, és egy igaz magyar embert találtam benne Farkaslakán. Székelyudvarhely testvérvárosunktól mintegy 10 kilométerre. Régóta tartjuk a kapcsolatot, és mindig azon gondolkodunk, hogy hogyan lehetne a nemzetközösségünknek kisebb csoportjait közelebb hozni egymáshoz, és hogyan lehetne a nemzetet még a gúnyhatárok felől is egyesíteni. Ezek nem eretnek gondolatok, minden nemzetnek megadatik, hogy jövőképet alkosson magának, és a mi jövőképünk nem lehet más csak az, hogy minden magyar egyszer újból egy hazában, egy államban éljen.

Az ünnepség végül a történelmi Magyarország vármegyéinek földjét tartalmazó ereklyés országzászló megkoszorúzásával, és a Szózat eléneklésével zárult.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34167 )