News Item: : Esélyegyenlőség Napja 2019
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 11 június 2019 - 09:04:40

A váci és környékbeli fogyatékossággal élő emberek legnagyobb ünnepét tartották pénteken a művelődési központban. Az Esélyegyenlőség Napján már reggel megkezdődtek a programok: vers, zene és a díjak átadása követték egymást. Megemlékeztek Chikán Csaba munkásságáról, átadták a „Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért" kitüntető címeket, koradélután pedig érzékenyítő foglalkozásokkal és előadásokkal folytatódott a rendezvény.

A váci és környékbeli fogyatékossággal élő emberek érdekvédelmével, illetve nevelésével foglalkozó intézmények és civil szervezetek összefogásával rendezték meg az Esélyegyenlőség Napját Vácon. Az esemény megnyitójának évek óta a művelődési központ ad otthont, ahol délelőtt ½ 10-től várták az érdeklődőket a programok. Az aulában elhangzó bevezetőt követően Zámbó Emese, Rétvári Bence közvetlen munkatársa tolmácsolta a térség országgyűlési képviselőjének üzenetét az egybegyűlteknek.

Zámbó Emese
"Azért fontos a mai nap és minden évben a Fogyatékossággal Élők Esélyegyenlőségi Napja, mert több tévedésünkre is emlékeztet. Például arra, hogy az egészség törékeny. Ha vigyázunk is magunkra, akkor is kerülhetünk megváltozott egészségi helyzetbe. Emlékeztet arra, hogy biztonságérzetünk is igencsak relatív és felnyitja szemünket a tekintetben, hogy fogyatékossággal is lehet teljes életet élni, csak nehezebben."

Fördős Attila, a Fogyatékosügyi Tanács elnöke történelmi példák során keresztül elevenítette fel, hogyan lehet fogyatékkal is teljes és hasznos életet élni. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a segítségnyújtás az ép emberek feladata.

Fördős Attila polgármester
"Emberjogi kérdés lett az, hogy a köztünk élő fogyatékos emberek –ahogy elhangzott, ezzel együtt lehet élni, ezzel együtt születni, és bármikor fogyatékossá válni. A többségi társadalomnak pedig az a feladata, hogy az épeknek megfelelő társadalmi együttélést biztosítani, vagyis az épek feladata a fogyatékossággal együtt élők felé."

Chikán Csaba halála után új elnököt választott a Mozgáskorlátozottak Középmagyarországi Regionális Egyesülete. Roszik Csaba úgy fogalmazott, elődjének hiánya még sokáig érezhető lesz, de az egyesület új kihívások elé néz.

Roszik Csaba elnök, Mozgáskorlátozottak Középmagyarországi Regionális Egyesülete
"Május közepén volt egy tisztújító közgyűlés, ahol én kaptam a megtisztelő feladatot, hogy vezessem ezt az egyesületet. Ugyanekkor egy új, fiatal vezetőség lett választva, aminek a feladata lesz a jövőben, hogy megtaláljuk azt az utat, ami modernizálja az egyesületet. Azt hiszem, meg kell lépni azt a korkövetelményt, ami velünk szemben fennáll."

A beszédeket és a műsorszámokat a díjak átadása követte. A „Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért" kitüntető címet egyéniben Varga Ágota, a Cházár iskola gyógypedagógusa, illetve közösségi kategóriában a Hajléktalanok Átmeneti Szállása és Nappali Melegedőjének kollektívája érdemelte ki. Méltatták a nemrégiben elhunyt Chikán Csaba munkásságát, aki a Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnökeként komoly eredményeket ért el a fogyatékkal élők érdekképviseletében. A rendezvényen érzékenyítő foglalkozások keretében az egészséges résztvevők is kipróbálhatták a különböző fogyatékok hátráltató hatásait. Vác egyébként nemrégiben frissítette saját programját, amelyben rögzíti az esélyegyenlőség érdekében szükséges feladatokat. A 162 oldalas dokumentum Helyi Esélyegyenlőségi Program címen a város honlapján is megtalálható.
This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34174 )