News Item: : Múzeumok éjszakája Vácon is
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 18 június 2019 - 08:57:51

Tavaly megpörkölte a lábát a Szent Iván Éji tűzugráskor? Idén ettől biztos nem kell tartania, ha szombaton este részt vesz Vácon a Múzeumok Éjszakáján. Tűz ugyanis nem lesz, de számos izgalmas programmal várják a látogatókat a szervezők a nyár legrövidebb éjszakáján. A népszerű rendezvényre mindössze 1000 forint a belépő ára, a gyerekek és a nyugdíjasok pedig ennek a feléből megússzák, jegyeket a Pannónia Házban lehet venni. Ezért az összegért a város összes kiállítóhelye bejárható, ráadásul számos rendhagyó tárlatvezetés, színi előadás, gasztrosarok és gyerekprogram várja azokat, akik szombat estére keresnek maguknak tartalmas kikapcsolódást.A Múzeumok Éjszakája rendezvényt -egy francia példa alapján- először tizenhat évvel ezelőtt rendezték meg hazánkban. Azóta országossá nőtte ki magát a kezdeményezés, amihez Vác először 2007-ben csatlakozott, a Tragor múzeum munkatársai pedig azóta is évről-évre bővülő kínálattal és izgalmas éjszakai előadásokkal rukkolnak elő az esemény estéjén. A programok összeállítása során a szervezők külön hangsúlyt fektetnek az egész család szórakoztatásra: így megelevenedik egy múltszázad eleji kávéház, de lesz virtuális séta, szakmai tárlatvezetés, kézműves foglalkozás a kicsiknek és még egy gasztrosarok is az ínyencek számára. Az idei Múzeumok Éjszakája legérdekesebb produkciója mégis talán egy egészen különleges mechanikus planetárium bemutatója lesz.

Kis Bernadett szervező, Tragor Ignác Múzeum
Egy évig kölcsönkapott a múzeum egy nagyon érdekes tárgyat, egy működőképes modelljét a Naprendszernek. Ezt szeretnénk egy kicsit jobban megismertetni, lesz egy szakértői előadás ehhez a tárgyhoz kapcsolódóan a Memento Mori kiállítóhelyen. Ami fokozza tovább az izgalmakat: meg lehet tudni, hogy 1913-ban milyen bulvár események történtek itt Vácon: egy virtuális sétára hívjuk a vendégeket Hermin nagyságos asszony segítségével. Lesz egy kis kávéházi hangulat. Az idei év újdonsága, hogy a központi tér az a Pannónia Ház kiállítóhelyen lesz és annak az udvara ad majd helyt az eseménynek, a jegyeket is itt tudják majd megvenni az érdeklődők.

Vácon a Múzeumok Éjszakája szombaton 17 órakor kezdődik és 23 óráig tart. A részletes programok a Tragor múzeum honlapján is megtalálhatók.
This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34199 )