News Item: : Letették a Vanyek Béla Sportcentrum alapkövét
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 09 július 2019 - 08:40:47

Kicsit több mint egy éve a Reménység pálya teljes átépítéséről beszélt a helyszínen rendezett sporteseményen Rétvári Bence. Az államtitkár ismertette a többszáz milliós beruházás főbb elemeit, és már akkor hangsúlyozta: a sportcsarnok teljes egészében akadálymentesített lesz, hogy a sérült sportolók is gond nélkül vehessék igénybe a korszerű centrum kínálta lehetőségeket. A projekt most új szakaszához érkezett, vasárnap ünnepélyes keretek között letették az objektum alapkövét.

A sportpályán rendezett családi nap keretében vasárnap már az új sportcentrum látványterveit is megnézhették az érdeklődők. A Váci Reménység Egyesület által használt és fenntartott, de a Váci Egyházmegye tulajdonában álló atlétikai pálya korszerűsítésére tavaly 774 millió Ft támogatást folyósított az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A beruházás célja egy 1200 m2-es akadálymentes edzőközpont létrehozása, továbbá egy korszerű 6 sávos atlétika pálya kialakítása, amely a Magyar Atlétikai Szövetség jóváhagyásával fog megépülni- hangzott el az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen. Beer Miklós megyéspüspök a sportcentrum névadóját, a Reménység Egyesület egykori alapítóját, Vanyek Béla kanonokot idézte, aki azt mondta, Vácnak jövője van.

Dr. Beer Miklós megyéspüspök
Amikor a Reménység nevet választották annak idején, éppen erről a hitről tettek bizonyságot, hogy van jövője városunknak, az ifjúságunknak, a sportolóinknak. Ezt bebizonyították az elmúlt évtizedek a sok szép sporteredménnyel: nemzetközivé emelték ennek az intézménynek a hírnevét. Nagyon örülök, hogy folytathatjuk, amit örökségül kaptunk, és ezen a mai alapkő-letételi ünnepségen én is szeretném megerősíteni Vanyek Béla kanonok úr hitvallását: fiúk sportoljatok, hogy egészségesen éljetek, hogy jövőtök legyen!

Az építkezés során megvalósításra kerül egy atlétikai edzőterem, futófolyosó, bemelegítő terem, továbbá mosdók, öltözők, zuhanyzók, előterek és közlekedők. A pályaszintet és az utcaszintet egy akadálymentes lift köti majd össze. Az utcaszinten kialakításra kerül többek között egy vívóterem a hozzá kapcsolódó akadálymentes vizesblokkokkal, illetve egy szertár és egy gépészeti helyiség. Rétvári Bence ünnepi beszédében hangsúlyozta: a kormány kiemelt célja a testmozgás és a sportolás lehetőségének biztosítása már az egészen fiatal generációk körében is, mert a mozgás az egészséges életmód elengedhetetlen velejárója.

Dr. Rétvári Bence államtitkár, EMMI
Nincs még egy ország Európában, vagy a fejlett világ országai között, ahol az iskolás korú gyerekek annyit mozognának, mint Magyarországon. Köszönhetően annak, hogy bevezettük a mindennapos testnevelést, amivel a magyar gyerekek többet mozognak, mint bármilyen más európai társuk. Ennek sok minden másban is megvan a pozitív következménye, például abban, hogy Magyarországon 2010 óta a szabadidő-sportolók száma megháromszorozódott. Mivel több lehetőség van, több figyelem hárul erre, háromszor annyi ember döntött úgy, hogy szabadidejében hetente többször mozog, és félmillió fölé emelkedett az igazolt sportolók száma is Magyarországon.

A tervek szerint 2020 közepére felépülő objektum alapkövét az egyesület vezetői, Beer Miklós, Rétvári Bence és Fördős Attila polgármester közösen illesztették a helyére. A sajtóközlemény szerint a 774 milliós beruházás jelenleg a közbeszerzési eljárás végén tart, a kivitelezővel történő szerződéskötés pedig a napokban várható.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34289 )