News Item: : Hét premier a hetedik évben. Indul a Váci Dunakanyar Színház új évadja.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 12 szeptember 2019 - 09:11:13

Szeptember 21-ével indítja az évadot a Váci Dunakanyar Színház. Az idei programról hétfőn délelőtt tartottak a sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy a város kőszínházában a Vénégy fesztivál záró előadását is beleszámítva összesen hét premier előadás lesz, és egy új bérlettípust is bevezetnek, amellyel szabadon választható ki három színdarab. Kortárs és klasszikus művek is megelevenednek idén a színpadon, olyan színművészek főszereplésével, mint Erdélyi Tímea, Szarvas József, Karalyos Gábor és Tarpai Viktória. A Váci Dunakanyar Színház kiemelt célja, hogy ebben az évben saját társulatot is létrehozzon. A fenntartó önkormányzat nevében Fördős Attila polgármester arról beszélt, hogy a színvonalas szakmai munkát továbbra is támogatja a város.

A semmiből épült fel a város kőszínháza, amelyet kezdetben sok lelkes önkéntes kezdett alakítani, majd a magas színvonalú szakmai vezetésnek köszönhetően jutott el odáig, hogy mára meghatározó teátruma lett a térségnek, sőt, Budapestről és a határon túlról is vonz nézőket-mondta Fördős Attila a Váci Dunakanyar Színház Évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Fördős Attila, polgármester, Vác

„Ez a hét év nem volt tehermentes, sokszor valóban a pénzeknek, a forrásoknak a megteremtése nagyon-nagyon nehézkesen ment. Az önkormányzatunk finanszírozásában egy támogatási összeg beépüljön az önkormányzat költségvetésében, ott nagyon komoly érveknek kell lenni, és a komoly érvek mindig a minőség. Az a szakmai munka, ami biztosított volt, eleve determinálta azt, hogy a költségvetésbe megjelenik egy állandó támogatás, ez a támogatás aztán generálni tud majd egy olyan nézőszámot, ami magával tud hozni majd egy állami támogatást, egészen idáig jutottunk el, és most a rendelkezésre álló támogatási összegek, a saját bevételek tudják biztosítani a jelenlegi színvonalat.”

A színház igazgatója elmondta: az évadban hét saját bemutatóra kerül sor. A saját előadások mellett a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházzal, a soproni Petőfi Sándor Színházzal, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházzal és a Múzsák Társulattal készülnek koprodukciók. Emellett a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozón idén is a négy ország közös fog egy előadást létrehozni. Kis Domonkos Márk arról is beszélt, hogy minden korosztály számára készülnek előadásokkal, és idén egy újfajta bérletet is bevezettek.

Kis Domonkos Márk, igazgató, Váci Dunakanyar Színház
„A tavalyi bérletezési rendszerünkkel –két új bérletünk is volt tavaly, az egyik a Családi, a másik a Premier bérlet, ezek, mivel nagy sikerrel fogadta őket a közönség, ennek okán megtartjuk, és idei évben plusz egyfajta bérletet, a Szabadbérletet fogunk, vagy hoztunk létre, ez nagy rugalmasságot biztosít majd a bérletvásárlóinknak.”

Az igazgató kiemelte: a színházi nevelési program is folytatódik, ami azért is fontos, mert friss adatok szerint a diákok mindössze 5%-a jár színházba-mondta el Kis Domonkos Márk, aki arról is beszélt, hogy a december 31-én debütáló Apa, fiú című tantermi előadást több középiskolába is ingyenesen elviszik majd. Mint elhangzott, idén is többször utaznak külföldi és hazai színházi fesztiválokra. Az igazgató elmondta: mindezek mellett az évad fő feladata, hogy állandó társulatot hozzanak létre a váci színházban.
Az idei előadásokról Bakos-Kis Gábor művészeti vezető beszélt, aki kiemelte: kortárs, klasszikus, magyar és külföldi darabok is szerepelnek a kínálatban, a vezértémát pedig a szeretet, szerelem, család adja ebben az évben. Ősbemutató is lesz idén: február 8-án mutatják be a VII. Olivért, amely Szerb Antal kisregényének újszerű adaptációja, de az Alice Csodaországban, Sütő András: Advent a Hargitán c. darabja, és Gyárfás Miklós: Tanulmány a nőkről c. színműve is szerepel a repertoárban. A 2019/20-as évad nyitó előadása szeptember 21-én lesz 19 órakor Georges Feydeau Esküvőtől válóperig c. bohózatával, melyből a két főszereplő, Erdélyi Tímea és Karalyos Gábor ízelítőt is adott a sajtónak hétfőn egy rögtönzött minielőadás formájában.

A hétfői sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a Kaleidoszkóp Versfesztivál és az évadot lezáró VéNégy fesztivál és színházi találkozó is a megszokottak szerint kerül megrendezésre idén.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34550 )