News Item: : Újabb két illegális szemétlerakót fogtak el. Zajlik az ellenük indított eljárás.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 12 szeptember 2019 - 09:15:26

Újabb két esetben indult eljárás olyan személyek ellen, akik illegális hulladékot próbáltak elhelyezni a szelektív hulladékgyűjtő-szigeteknél. A keddi egyeztető fórumon az is elhangzott, hogy várhatóan a kiszabható legmagasabb, azaz 150 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújtják az elkövetőket. Fördős Attila polgármester a hulladékkezelési fórumon arról is beszélt, hogy hiába kampányol néhány képviselő azzal, hogy az ő közbenjárásukra lettek rendezettebbek a gyűjtőszigetek, egyértelmű ugyanis, hogy az önkormányzati intézkedések eredménye látszik.

Járőrözés közben leplezett le pénteken és szombaton is egy-egy illegális szemétlerakást a váci közterület-felügyelet-hangzott el a keddi hulladékkezelési egyeztető fórumon. Mint ismert, az elmúlt hónapokban a rendőrség, a várossal szerződésben álló biztonsági cég, az önkéntes mentő- és tűzoltóegyesület, és a közterület felügyelet is kiemelt figyelmet fordít a felszámolás előtt álló váci szelektív hulladékgyűjtő-szigetekre, hogy a tervezett három nagy lerakó beindításáig is visszaszorítsák az illegális lerakást.

Szeri Mihály, vezető, Közterület-Felügyelet, Vác
„A tetten érés a belvárosban történt mind a két esetben, egyik a Naszály úton, másik a Damjanich téri, játszótér melletti szelektív hulladékszigetnél, az elkövetők mind helyi lakosok, mind a két esetben helyi lakosok voltak, egy vállalkozó, illetve egy magánszemély.”

Szeri Mihály hozzátette, az elkövetők nem tanúsítottak ellenállást, már zajlik ellenük az eljárás. A szabálysértésért 50-150 ezer forint közötti bírság szabható ki. A polgármester javaslatára várhatóan a maximális büntetést róják ki az illegális szemetelőkre. Fördős Attila a beszámolókat követően elmondta: ha cégek követnek el hasonló szabálysértést, akkor az érintett vállalkozókat is meg fogják figyelni, gyanítható ugyanis, hogy esetükben nem egyszeri lerakásról van szó. A polgármester ismételten kérte a lakosság segítségét is az illegális szemetelők leleplezésében, illetve beszélt arról is, hogy megtévesztik a helyieket azok a képviselők, akik saját sikerüknek könyvelik el az elmúlt hetek eredményeit.

Fördős Attila, polgármester, Vác
„Az a tapasztalatom, hogy egy illegális területnek a felszámolását követően több képviselő, most a kampányban különösen, odaáll, és azt állítja, hogy ezt ő intézte el. Ők nem intéztek itt semmit. Itt mi hetek óta ennek a problémának a megoldásán dolgozunk, ennek vannak eredményei. A beérkezett bejelentéseket követően történnek meg az intézkedések, az illegális hulladék elszállítása, és enélkül a koordináció nélkül hát sokkal kevésbé lenne látványos az eddig elért eredmény, tehát a siker az ennek köszönhető.”

A fórumon az is elhangzott, hogy hatékonynak bizonyult a rendőrség és a közteresek szoros együttműködése is, és a hétvégén már közös szolgálatot is indítottak. Szó esett arról is, hogy a katasztrófavédelem leellenőrizte a korábban kijelölt lépcsőházakat, több esetben találtak szabálytalanságot, amiért bírságot is kiszabtak. Mint elhangzott, további ellenőrzések is várhatóak, a városvezetés szeretné ugyanis elérni, hogy a társasházak közös területein se halmozzon fel senki lomokat.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34552 )