News Item: : Felújítják a Cházár épületét.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 08 október 2019 - 10:10:34

A váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény épületfelújítását jelentette be szombat délelőtt Rétvári Bence országgyűlési képviselő. Az államtitkár az épület előtt tartott sajtótájékoztató keretében nyújtotta át Verebélyi Ákos tankerületi igazgatónak, Ványi Éva megbízott intézményigazgatónak és Fördős Attila polgármesternek azt a kormányzati támogatásról szóló tanúsítványt, ami 240 millió forintot biztosít a munkálatok előkészítésre.

Cházár András 1802-ben nyitotta meg mai helyén az ország első siketnéma intézetét. Az intézmény az elmúlt 200 évben rendszerektől függetlenül, több ezer hallási fogyatékkal élő gyermeknek nyújtott segítséget, és esélyt a teljes élethez. Mára már az épület újbóli felújításra szorul, ennek megkezdését szolgálja az a 240 millió forintos kormányzati támogatás, amit jelképesen Rétvári Bence az épület bejáratánál nyújtott át szombat délelőtt a váci polgármesternek, és az intézményfenntartó képviselőinek.

dr. Rétvári Bence, országgyűlési képviselő, Vác
„Ez az intézmény nem csak Vác lakosságát szolgálja, hanem több megyében segíti a családokat a gyermekeket azért, hogy teljes értékű életet élhessenek. A kormány úgy döntött, hogy az intézmény felújítására 240 millió forintos előkészítési támogatást ad. Tehát arra, hogy előkészítsék azokat a beruházásokat, elkezdjék azokat az engedélyezéseket, amelyek az intézmény felújításához a későbbiekben szükségesek lesznek.˝

Mint elhangzott, a jelenlegi elképzelések szerint az épület homlokzatát és a belső tereket is érintené a felújítás, aminek léptéke, akárcsak a Dunakanyar Színház esetében, a tervezési szakaszt követően derül ki. Fördős Attila polgármester üdvözölte az épületszépítést, kihangsúlyozva, hogy a főtér egy újabb patinás épülete kaphat új köntöst.


Fördős Attila polgármester Vác
Vác városnak az ékszerdoboza a főtér, és a főteret alapvetően meghatározza az épületek homlokzata. Lehet látni, hogy ennek az épületnek a homlokzatának a megújítására is nagy szükség van, és magában a beruházásban egy olyan célcsoport fogja majd élvezni a végeredményét, ami talán a legjobban rászorult, hiszen fogyatékkal élő emberek vannak itt az iskolában mintegy 350 tanuló komfortérzete fog változni,és ez nyilván kihatással lesz majd az egész iskola minőségére színvonalára.

A Váci Tankerület igazgatója is a felújítás fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy a kormányzati forrásból megvalósuló fejlesztéseket követően az itt dolgozó pedagógusok munkája is könnyebbé válik majd.

Verebélyi Ákos igazgató Váci Tankerület
Nagyon fontos tankerületünk számára, hogy a hatvan iskolából az egyetlen olyan intézmény, ami sajátos nevelésű gyermekek nevelésével, oktatásával foglalkozik, megújulhat. Én azt gondolom, hogy a városképet mindenképpen szépíteni fogja kívülről az épület, de a belső rész teljes felújítása a gyermekeket fogja szolgálni, természetesen, nem utolsó sorban az itt dolgozó pedagógusoknak is megkönnyíti majd a munkáját.

A tankerületi vezető elmondta: a kormányzati költségvetésből Vácon három iskola tornaterme újul meg. A Petőfiben elkészültek már a munkákkal, egy másik iskoláét a napokban adják át, és egy újabb intézmény tornatermére pedig most pályáznak. A sajtótájékoztató végén a Cházár megbízott igazgatója mondott köszönetet az intézmény dolgozói és a tanulók nevében.

Ványi Lászlóné, megbízott igazgató, Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény
˝Engedjék meg, hogy tolmácsoljam a nevelő testület illetve minden kollégának a köszönetét, köszönjük mindenkinek, aki ezen a projekten dolgozott, támogatott minket, és segíti a további munkánkat is, hiszen számunkra nagyon fontos az, hogy megfelelő környezetet biztosítsunk az itt ellátott SNI-s gyermekeknek.”This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34663 )