News Item: : A pénzügyi helyzet miatt adót is kénytelen emelni jövőre a váci önkormányzat.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 28 november 2019 - 14:29:21

Kedden tartotta az alakulóüléseket követő első hivatalos munkaülését Vác Város Képviselő-testülete. Az önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzete határozta meg leginkább az előterjesztések többségét és az ahhoz kötődő felszólalásokat. A 2/3-os többséget adó Összefogás Vácért, a 3 fős kormánypárti és az egy fős VVVE. képviselőből álló grémium, több olyan határozatot is elfogadott, ami a következő gazdasági évben változásokat hoz majd.

Heves vitát váltott ki Vác 2020-as költségvetési koncepciójának elfogadása, amiben a bevételi oldal hiányát adóemeléssel kívánná kipótolni a városvezetés. Mint elhangzott, a vállalkozásokat, illetve a cégeket érinti majd az építményadó összegének emelése, ami négyzetméterenként 200 forinttal drágul jövőre. Vállalkozásokat érintő telekadót is bevezetnek ebben a kategóriában. Itt a gazdasági társaságok tulajdonában lévő beépítetlen belvárosi területek után várható a 200 ft/ m2 nagyságrendű adótétel kivetése. Mint elhangzott, ilyen például a Rádi úti volt húsüzem területe, ami magántulajdonban van, de évek óta kihasználatlanul áll, és elhanyagoltságával rontja a városképet. Ezekből a tételekből 330 milliós nagyságrendben vár bevételt az önkormányzat, ami –mint elhangzott- elengedhetetlen forrást nyújthat például a jövő évi minimálbér növekmény fedezetére. A városkép javítása érdekében egyébként a nagyobb méretű reklámfelületeket is megadóztatnák 8000 ft/ m2 áron, január 1-től.
A szérűskerti multifunkcionális sportcsarnok megépítésére nyújtott 5 milliárdos kormányzati támogatásról is lemond a testület. Az Összefogás polgármestere indoklásában elmondta: a jelenlegi számítások szerint legalább 10 milliárd forintra lenne szükség, hogy a 3300 fő befogadására alkalmas sportcsarnok megépüljön, de ha ezt a pénzt biztosítaná is a kormányzat, akkor sem lenne a városnak fedezete az évi 400 millió forintos fenntartási költségre, ráadásul az intézmény sem lenne kihasználva.
A kormánypárti Pető Tibor és Mokánszky Zoltán nem támogatta az adóemelést és a kormányzati fejlesztéstől való elállást sem. Szerintük a multifunkcionális sportcsarnok leállításával egy olyan lehetőségről mond le a 2/3-os többséggel működő testület, ami emelhetné a város sport és kulturális életének színvonalát. A VVVE képviselője, Csereklye Károly viszont támogatta az előterjesztéseket, így 11 igen és 3 nem arányban fogadták el az előterjesztéseket.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.34881 )