News Item: : A tavalyi év volt a legmelegebb Magyarországon.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 14 január 2020 - 09:06:48

A tavalyi volt a legmelegebb év 1901 óta Magyarországon-adta hírül az Országos Meteorológiai Szolgálat. A melegedés mértéke a múlt század elejétől 1,3 fok, ami kevéssel, de a globális melegedés mértékét is meghaladja. Az MTI összefoglalójából kiderül: 2019 középhőmérséklete országos átlagban 12,19 Celsius-fok volt. Ez az 1981-2010-es normál értéket 1,87 fokkal múlja felül. A kimutatásokból látható, hogy a csapadék egyenetlen eloszlása is jellemző volt a tavalyi évre, míg például a február szokatlanul száraz volt, májusban az átlagos csapadékmennyiség duplája hullott.

Közzétette a tavalyi év meteorológiai adatait az OMSZ, amelyből kiderül, hogy 1901 óta a 2019-es év volt a legmelegebb Magyarországon. Mint írják, a 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. A részletes elemzésben azt írják, a január a szokásosnál hidegebb volt, a február pedig rendkívül enyhe és száraz. Márciusban szokatlanul meleg volt, áprilisban pedig kiterjedt területeket sújtott az aszály. Csak májusban volt hidegebb a sokéves átlagnál, mintegy 2,5 fokkal, amikor frontátvonulások, majd az ország fölé húzódó mediterrán ciklon okozott az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos időjárást sokfelé záporral, zivatarral, viharos széllel, jégesővel.A tavalyi nyár rendkívül meleg volt, a 2. legforróbb 1901 óta. A június új rekordot is hozott, 3,6 fokkal múlta felül a sokéves átlagot. Június 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja. Az átlagosnál kissé melegebb július után augusztus 10-12 között újra egy hőségperiódus alakult ki, majd a hónap utolsó dekádja is kánikulával telt. 2019 ősze is rekord meleg volt. A szeptember 1 fokkal, az október csaknem 2 fokkal, a november pedig 4 fokkal volt melegebb a normálnál. Az októberi csapadékhiányon a november havi átlagos mennyiség másfélszerese enyhített.
2019 decembere is több mint 3 fokkal enyhébb volt a megszokottnál-mutatta ki a meteorológiai szolgálat.Azt írták, 2019 magyarországi hőmérsékleti viszonyai jól illeszkednek a globálisan melegedő trendbe. Az utóbbi éveket jellemző magas hőmérsékleti rendellenességek és a szélsőséges csapadékviszonyok miatt fontos az éghajlati állapot folyamatos nyomon követése-adta hírül az OMSZ.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35083 )