News Item: : A korlátozó intézkedések hatásai Vácon-lakossági vélemények
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 19 március 2020 - 14:38:44

Hétfő éjféltől újabb járványügyi korlátozások léptek életbe az országban, köztük a vendéglátóhelyek és egyes üzletek 15 óra utáni kötelező bezárása. A Híradó stábja Vác belvárosában annak járt utána, hogy hogyan reagálnak a helyi lakosok és a vállalkozók a rendkívüli helyzetre.

Az utcán állnak sorban az ügyfelek kora délelőtt a váci nagypostánál, az állami kézbesítő cégnél ugyanis a gyógyszertárakéhoz hasonló szabályozást vezettek be hétfőn: csak annyi embert engednek be egyszerre az üzlettérbe, ahány kiszolgálóablak működik az épületben. A gyógyszertár előtt is fegyelmezetten sorakoznak a vásárlók, de az egyik telekommunikációs cég, és egy optika is bevezette a beltéri létszámkorlátozást a váci fiókjában. A lakosság láthatóan türelemmel veszi tudomásul a kialakult korlátozásokat, többeket nem is érdekel különösebben a járvány;

„Abszolút nem érdekel az egész. –Semmilyen óvintézkedést nem tesz? -Hát, ami sürgős dolgom van, azt elintézem, de hát, ha nem fontos, akkor nem jövök föl a városba, különösebben nem érdekel.”

Vácon is látni azonban olyanokat, akik következetesen kesztyűben és maszkban mennek napi feladataikat intézni, de többen arra panaszkodtak, hogy sehol sem tudtak szájmaszkot venni. A védőfelszerelés országszerte hiánycikk, ezért sokan az általános higiéniában és a kormányintézkedések hatékonyságában bíznak.

Bohanek Éva
„Igen, úgy gondolom, többet úgysem tudnak tenni. Ugyanaz van szerintem… hát lehet, hogy a szlovákok, meg a csehek többet tettek, mert ott már kijárási tilalom van, hát szerintem itt is akkor napokon belül az lesz, gondolom én.”

Az egyik főtéri vállalkozó szerint hamarabb is születhettek volna drasztikus korlátozások, de úgy véli, az emberek fegyelmezetlensége is problémát jelent.

Majoros Józsefné
„Nekem az a véleményem, hogy lehet, hogy előbb kellett volna meghozni ezt a kulcsfontosságú döntést. Lehet, hogy akkor a csoportos vírusadás egy kicsit később következett volna be. De bekövetkezett volna, mert rengeteg ember jön ki az utcára annak ellenére, hogy elmondták, hogy veszélyeztetett korban van, hogy ne menjen ki, hogy gondoskodjanak a hozzátartozók a kajáról, ellátásáról, hordjon maszkot, hordjon kesztyűt, kézmosás, hát alapvető dolgokra kell embereket megtanítani: kézmosás…”

A korlátozások sokakat érintenek érzékenyen, a turizmusnak is már most betett a koronavírus. A főtéri Tourinform Iroda is bezárta kapuit hónap végéig (08:31), de azért most is vannak, akik Vácra kirándulnak.

Iványi Judit
„Pestről ugrottunk ki, tulajdonképpen azért, hogy sétáljunk egyet a parton, amíg lehet, mert ha lezárnak mindent, úgysem sétálhatunk ennyit.”

Nagy csapást mér a járványhelyzet a vendéglátásra is, a legutóbbi korlátozás értelmében az éttermeknek 15 órakor zárniuk kell, holott a legtöbb helyen a vacsorák jelentik a bevétel jelentősebb részét. Egy helyi vállalkozó, aki két gyorséttermet üzemeltet a belvárosban, arról beszélt, hogy gyorsan kellett drasztikus változásokról dönteni, hogy talpon maradhassanak.

Glázer István, tulajdonos, Kaja Platz és Ittali
„…nagyon hirtelen kaptuk meg ezt az információt, hogy bekorlátozzák a nyitvatartást, gyakorlatilag csak a házhoz szállítás, amivel tudunk operálni a következő időszakban, készülnek a szórólapok, reklámokat helyezünk el a postaládákba, gyakorlatilag megnézzük majd, hogy mit mutat ez a következő időszak, ami fogalmunk sincs, hogy meddig fog tartani.”

A vállalkozó arról is beszélt, hogy a rövidebb nyitva tartás miatt a dolgozók bércsökkentésével és –ahogy fogalmazott- a nadrágszíj összehúzásával próbálják átvészelni valahogy a járványidőszakot.
Az iskola –és óvodabezárások miatt a családoknál nemcsak anyagi, hanem logisztikai kérdések is bőséggel merülnek fel ezekben a napokban. A szülők igyekeznek összehangolni a gyermekfelügyeletet, a munkát, betartani az óvintézkedéseket, mindezt úgy, hogy közben a gyerekek is jól tudják érezni magukat. A játszótereket lezárták, miután városvezetők több helyen is azt tapasztalták, hogy a diákok nagyobb csoportokba összeverődve együtt töltik a közösségi parkokban a felszabadult idejüket. A szabálykövető családok igyekeznek maguk és mások megóvásával, a tömeget kerülve megoldani a gyerekek szórakoztatását.

Kuli Istvánné, nagyszülő
„…elég nehezen, megmondva őszintén, mert ugye azért kellene nekik a közösség, hogy menjenek, tudjanak ott is közösségbe lenni, kitombolni magukat, mert az otthoni bezártságot azért nehezen viselik sajnos. S próbáljuk úgy megoldani, hogyha lehet, és még kevesen vannak, akkor kihozzuk őket, aztán majd meg bent megpróbáljuk a többit, hogy a négy fal között…”

Szakemberek szerint jó esély van rá, hogy hazánkban is további korlátozó intézkedések lépnek majd életbe a koronavírus terjedésének lelassítása miatt, pánikra azonban semmi ok, elsősorban önfegyelemre és szabálykövetésre intik a lakosságot.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35366 )