News Item: : A szolgáltatók a fogyasztói szokások átgondolását javasolják az internethasználat közben is
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 23 március 2020 - 09:12:15

Az Európai Bizottság digitális politikával foglalkozó biztosa szerdán arra kérte a legnagyobb videómegosztók vezetőit, hogy korlátozzák a szolgáltatásaik adatforgalmát az internet leterheltségének enyhítése érdekében-adta hírül szerdán a Financial Times. Erre azért van szükség, mert a járvány miatt sokkal többen dolgoznak otthonról az internetet használva, ráadásul a gyerekek oktatását is online igyekeznek megoldani. Az ugrásszerűen megnövekedett terhelés pedig sokszor akadozó hozzáférést, vagy egyes szolgáltatások időleges kimaradását okozza. Az egyik váci internetszolgáltató vezetője azt javasolja, érdemes az otthoni internetfogyasztási szokásokat is átgondolni a veszélyhelyzet idejére.

A koronavírus miatt otthon rekedt emberek sokasága használja egész nap az internetet a munkájához, vagy a tanuláshoz, ez pedig különösen leterheli a hálózatot, ami inkább csak az adatforgalom esti kiugrásaihoz van hozzászokva- mondta az egyik váci internetszolgáltató cég igazgatója. A problémát az egész világon érezni, és ez okoz fennakadásokat is.

Pintér Zoltán ügyvezető, Vác Városi Kábeltelevízió Kft.
Az a hálózati terhelés, amit naponta tapasztalunk, jelentősen meghaladja az ezt megelőző időszak terhelését, mind összességét, mind az időbeli eloszlásában nagyobb az internet sávszélességünk kihasználtsága.

A jelenségre a kormányzati szervek is felhívták a figyelmet, a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság pedig ajánlásokat is megfogalmazott a lakosságnak.

Pintér Zoltán ügyvezető, Vác Városi Kábeltelevízió Kft.
Amikor a gyermekünk online oktatásban részt vesz, akkor ne töltsünk le nagy sávszélességet igénylő videófilmeket, a streaming szolgáltatásoknál kisebb sávszélességű SD felbontású jelet kiválasztani. Az otthoni munkavégzés során ajánlatos, hogy ne nagyméretű fájlok folyamatos megosztásával, hanem egyszer feltölteni a nagyméretű fájlt valamilyen felhő-szolgáltatásba és csak ennek a linkjét megosztani másokkal.

Az internet megosztott erőforrásokat használó szolgáltatás, vagyis ugyanazon a sávszélességen osztozik mindenki. Az előfizetők saját lakásukban ráadásul a saját korlátaikba ütközhetnek, hiszen ha egyszerre több készülékkel csatlakoznak a netre, akkor tulajdonképpen osztoznak a sebességen.

Pintér Zoltán ügyvezető, Vác Városi Kábeltelevízió Kft.
Hogyha ezt kellő körültekintéssel, belátással, empátiával használják a felhasználóink, akkor ezek a lassulások kevésbé fognak jelentkezni és kevésbé fognak fájni a felhasználás során.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35373 )