News Item: : A kiszállításra fókuszálnak az éttermek Vácon is.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 30 március 2020 - 09:37:00

Stratégiaváltásra kényszerültek a járványhelyzet miatt a vendéglátóhelyek is. A legtöbb váci étteremtulajdonos most a kiszállításra fókuszál, egyrészt, hogy megmaradjon a vendégkör, másrészt, hogy legalább minimális bevétellel igyekezzenek túlélni ezeket a hónapokat. Az alapanyagok továbbra is beszerezhetők-mondták el a Híradónak az üzemeltetők, viszont egyre nehezebb hozzájutni nekik is gumikesztyűkhöz, maszkokhoz és az eldobható ételdobozokhoz. Többen már most bezárásra kényszerültek, a nyitva tartó éttermek pedig úgy saccolják, nagyjából két hónapot bírnak ki ilyen körülmények között.

Jelentősen meggyérült az utcai forgalom Vácon, ezzel párhuzamosan az éttermek és kifőzdék előtti déli sorban állás is megszűnt. A Vörösház melletti Revóczi étteremnél is csak páran lézengenek a kígyózó sor helyett. Az étterem üzemel, de belépni nem lehet.

Revóczi Kálmán, tulajdonos, Revóczi Önkiszolgáló Étterem
„Az első döntés az volt, hogy a vendégeket kizártuk úgymond az étteremből, és csak ablakon keresztül dolgozunk, egyik ablakon felvesszük a rendelést, a másikon pedig kiadjuk…”

Itt eddig nem volt kiszállítás, de kénytelenek lesznek bevezetni –mondja a tulajdonos. Jelenleg még kidolgozás alatt van az új rendszer, addig marad a csökkentett üzem, ami 15 kollégát érint. Ők áprilistól két csapatra osztva, váltásban fognak dolgozni. A tulajdonos azt mondja: fontosnak tartották, hogy nyitva tartsanak és az utolsó pillanatig is szolgálják a vendégeket.

Revóczi Kálmán, tulajdonos, Revóczi Önkiszolgáló Étterem
„Szűkül a menüpont, sokkal kevesebbet főzünk, mert a vendégek nagyon elapadtak, és nem jönnek hozzánk, nem mernek kimenni az utcára, tehát elég nagy félelmet tapasztalunk, mint magánember is, mint vezető is, hogy nagyon félnek kimenni az utcára, ezért lecsökkent a forgalmunk az egynegyedére.”

Az alapanyag-ellátás folyamatos-mondta el Revóczi Kálmán, azonban egyre nehezebb feltölteni a gumikesztyű és az arcmaszk készletet. A Rubra étterem is már csak elvitelre főz, a Szecsuáni Étterem bezárt, a gyros-oshoz viszont még be lehet térni nyitvatartási időben. Itt nagy veszteséget jelent, hogy nincs esti, és hétvége éjjeli működés, az elvitelt pedig nehezíteni fogja, hogy hiába van kész az étel, ha nem lesz mibe belecsomagolni.

Rosta Zoltán, üzemeltető, ZorbaGyros Bár
„Ahogy hallottam, a csirkehús az érkezik az országba, volt egy fennakadás a múlt héten, de most folyamatosan újra érkeznek a szállítmányok, úgyhogy abból nem számítunk hiányra, reméljük, hogy lassan oldódni fog ez a feszültség, ami a felvásárlásból adódott, így aztán helyreáll ez… A nagyobb gond az eldobható tányérok, tálcák, poharak, ugye azt mindenki elkezdte felvásárolni, egy csomó étterem átállt most a kiszállításra, azok is, akik ezt eddig nem vásárolták, ez tűnik most egyelőre a nagyobb problémának.”

Itt egyharmadára esett vissza a forgalom, igazából nyitva tartani sem éri meg, a dolgozók miatt igyekeznek fenntartani az üzletet-mondja az üzemeltető. A főtéri Magora is hasonló helyzetben van, itt most csak menüt és hamburgereken készítenek, kizárólag kiszállításra. Bevétel alig, a törzsvendégek miatt azonban kitartanak.

Szalay Andrea, tulajdonos, Magora Vegán Étterem, Vác
„Ha igazán őszinte szeretnék lenni, akkor ez nem éri meg ez a nyitva tartás, nagyon nagy a visszaesés, tehát mondhatnám úgy is, hogy 90-95%-os, viszont vannak olyan vendégek, akik folyamatosan számítanak ránk, eddig is tőlünk rendelték az ebédet, úgyhogy őket semmiképp nem szeretnénk elveszíteni, úgyhogy ezért természetesen egy szűk körrel, de még visszük a konyhát.”

Ahogy a többi konyhán, úgy a Magorában is sokkal jobban ügyelnek a biztonságos üzemelésre. A bejövő zöldségeket egyébként is mindig fertőtlenítették, az úgynevezett ózonizátor berendezéssel, de most a szakácsok, és a futárok is maszkban, kesztyűben dolgoznak, valamint csak terminálon keresztül lehet fizetni. A tulajdonos bizakodó, úgy kalkulál, hogy a külső segítségekkel jól át tudják vészelni ezeket a hónapokat.

Szalay Andrea, tulajdonos, Magora Vegán Étterem, Vác
„Biztos vagyok benne, hogy meg fogjuk oldani. Nyilván nagyon jól jönnek azok a segítségek, amiket úgymond kapunk az államtól, bízunk benne, hogy esetleg majd az önkormányzat is beáll majd a sorba, itt a bérleti díjakra gondolok, mert ezek elég jelentősek, ezeknek a kifizetése azért elég nagy gondot okoz most. Hogyha ebben kaphatnánk segítséget, az biztos, hogy nagyon számít, és most nem csak az én nevemben beszélek, hanem az összes vendéglátósnak a nevében itt Vácon.”

Az biztos, hogy szorult helyzetbe kerültek a vendéglátósok, és mindenki, aki az ágazatban dolgozik. A több hónapos válság miatt például elenyésző azoknak a dolgozóknak a száma, akik teljes fizetést tudnak hazavinni a következő hónapokban.

Glázer István, tulajdonos, Kaja Platz és Ittali
„Ez ilyen téren is nehéz időszak lesz. Gyakorlatilag némi bércsökkentés, amit ugye ebben a korlátozott nyitva tartásban kommunikálni kellett feléjük, és gyakorlatilag össze kell húzni a nadrágszíjat, hogy túléljünk ebbe a nehéz időszakba.”



This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35400 )