News Item: : Mekkora válságot okozott a koronavírus
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 21 május 2020 - 09:43:27

Mekkora problémát okozhat a gazdaság területén a koronavírusjárvány? Milyen hatási lehetnek a válságnak a váci térségre, átalakul-e munkaerőpiac? Ezekre a kérdésekre próbálunk válaszokat találni a mai Nagyítóban, aminek Buchwald Imre és Vogel István lesznek a vendégei. A korábban a város területén zajló uniós projektek menedzsmentjét is irányító építészmérnökkel és szakközgazdásszal a váci önkormányzat jelenlegi helyzetéről és a várható folytatásról láthatnak interjút a Híradót követő Nagyítóban.

Buchwald Imre építészmérnök, projektmenedzser
Plusz még hiányzik 200 millió, ami viszont a hétköznapi feladatellátáshoz hiányzik. Hogy erre mi lesz a megoldás, még igazából senki nem tudja és mindenki keresi. Az, ha az ipar el tud indulni és itt a váci ipart is értem alatta, fel tud úgy pörögni, hogy az ez évi kiesést mondjuk jövő év végéig visszahúzza és ezáltal, ha többet termel, magasabb lesz az iparűzési adó, tehát ha valamivel több lesz a bevétel ez valamennyit segít, de ez csak holnap fog segíteni, viszont a dolgozóknak ma kell enni adni.

Rip: Elképzelhető, hogy egy nagyon erős átrendeződés lesz a munkaerőpiacon a koronavírus járványt követően?

Vogel István humánmenedzsment szakközgazdász
Igen, egy másfél éves kihatásban. A robotizáció és a munkaerőállománynak a mennyiségi rendelkezésre állásában..

Rip: De ez azt jelenti, hogy a képzésbe kellene beruházni?

Vogel István:
Ezt még nem tudja senki. Nem tudja senki, hogy milyen munkaerőt kéne képezni, azt tudják, hogy szakképzett kell minden egyes területre, ez a szakképzési szint milyen legyen, mit vár el a piac. És gyakorlatilag, ahogy az elején mondtam a befektetések most indultak meg és a tervezések a robottechnológiára. Gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy feltehetőleg kevesebb munkaerőre lesz szükség, de emlékezzünk arra az időre amikor azt mondták, hogy a számítógépek akkora munkanélküliséget fognak generálni, hogy ebből baj lesz, aztán a piac szépen rendezte magát. Szerintem most is egy ilyesmire kell felkészülni.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35593 )