News Item: : Szabadtéri koncertet ad vasárnap Vácon a Szent Efrém Férfikar
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 21 május 2020 - 09:45:14

Világhírű férfikar koncertezik a hétvégén Vácon. A nyolc tagú Szent Efrém kórus vasárnap délben és 13 órakor ad ízelítőt repertoárjából a főtéren az érdeklődőknek. A Liszt-díjas Bubnó Tamás által alapított együttes a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kezdett országos hangverseny-sorozatba, amely a járvány miatt félbeszakadt. Minisztériumi engedéllyel most a szabadtéri fellépéseket megtartják, így Vácon is szerepelhetnek. Műsorukban régi bizánci és szláv dallamok, magyar zeneszerzők művei és a világ különböző tájainak szakrális muzsikái is felcsendülnek majd.

Vasárnap két időpontban, 12 és 13 órakor is térzenével szórakoztatja a váciakat a Szent Efrém Férfikar. A 2002-es alapítású kórus egy NKA pályázat keretében több hangversenyt is adott volna a városban, de koncertsorozatuk a járvány miatt félbeszakadt. Most engedélyt kaptak a szabadtéri fellépések megtartására, így Nyírbátor és Székesfehérvár után Vácra érkeznek.

Bubnó Tamás, művészeti vezető, Szent Efrém Férfikar
A Szent Efrém megalakulása óta már legalább 5-ször, 6-szor szerepelt Vácott. Az utóbbi években kevesebbet, úgyhogy nagyon örültünk annak, amikor ennek a sorozatnak az előkészítése során ilyen nagyon szívélyes fogadtatásra találtunk, és mind iskolában, mind templomban lett volna koncertünk a szabadtérin kívül. Most tehát tulajdonképpen a szabadtérit tudjuk megtartani, igazából nekünk nyilván ilyenkor mindig arra kell gondolnunk, hogy olyan, a repertoárunkból olyan énekeket kell elővenni, ami szabadtéren is hat, ami szabadtéren is elér a közönségünk lelkéhez, szívéhez.

A férfikar háromféle stílusból merít: repertoárjuk legrégebbi részét a bizánci, görög és szláv népek vallásos zenéi adják, de Liszt, Bartók és Kodály, valamint kortárs zeneszerzők műveit is megszólaltatják, illetve a világ különböző szakrális zenéinek feldolgozásai is felcsendülnek koncertjeiken. Érdekesség, hogy az alapító, Bubnó Tamás két fia is a kórus tagja, egyikük, Bubnó Márk pedig az Anna and theBarbies együttes dobosaként is ismert. A Szent Efrém Férfikar vezetőjének ígérete szerint vasárnap a váci közönséget is dalra fakasztják majd.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35595 )