News Item: : Karanténkoncert az idősek otthonában
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 21 május 2020 - 09:47:15

A veszélyhelyzet kihirdetését követően a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar nem hagyta abba a munkát: alkalmazkodva a korlátozásokhoz, kis létszámú szabadtéri fellépésekkel szórakoztatja a közönségét. Az ingyenes minihangversenyek a karanténkoncert nevet kapták, és lassan az egész Dunakanyart bejárták már a főleg fúvósokból álló 4-5 fős zenészcsapatok. Kedden Vácon tartottak előadásokat, ezúttal az idősotthonok lakóinak zenéltek.

A zenészek kerítésen kívül, a hallgatóság kerítésen belül. Így zajlott kedden a sokadik karanténkoncert Vácon, amit a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar rézfúvós kvartettje adott elő, ezúttal a városi idősotthonok lakóinak. A szépkorúakat sokszorosan sújtják a járvány által okozott veszélyhelyzet következményei, hiszen nemcsak ők nem hagyhatják el az intézmény területét, hanem a látogatók, családtagok sem találkozhatnak velük a fertőzésveszély miatt.

Szmolár Attila igazgató, Váci Idősek Otthona és Klubja
Semmilyen változás és semmilyen lazítás nem történt. Az a szigorúság és az a fajta fegyelem, ami az idősotthont, és különösen itt a Vácon működő idősotthonokat jellemezte a három telephelyünkön, ez a szigorúság, látogatási tilalom, csomagok beadásának tilalma, ez teljes mértékben ugyanúgy fennáll.

Az igazgató szerint a teljes bezártság megviseli a lakókat, viszont így, hogy a koncert házhoz jön, biztosítani tudják a kontaktmentes szórakozás lehetőségét.

Szmolár Attila igazgató, Váci Idősek Otthona és Klubja
Én azt gondolom, hogy pontosan ebből adódóan semmilyen rizikója nincs, hiszen a kerítés elválaszt bennünket, ezért karanténkoncert. A lakóink bent vannak, ahogy a törvények előírják, de a zenészek itt vannak kint és ők már kicsit szabadabban mutatják nekünk, hogy majd merre fog tartani a világ, és merre fog tartani a feloldás folyamata.

A zenekar vezetője úgy fogalmazott, a pályázaton keresztül megvalósított karanténhangversenyek szerencsére rengeteg munkát adnak a szimfonikusok tagjainak. Sándor Bence ugyanakkor már nagyon várja, hogy a teljes csapat együtt is megszólalhasson, akár valamilyen szabadtéri rendezvényen. Addig azonban maradnak a szűk körben megtartott kamarakoncertek. A zenekar az elmúlt hetekben főleg ezekre koncentrál, léptek már fel lakótelepeken, de a környező települések idősotthonait is meglátogatták már.

Sándor Bence művészeti vezető, Vác Civitas Szimfonikus Zenekar
Az idősek be vannak zárva több mint 60 napja karanténba és ugye se ki, se be. Tehát se ők nem jöhetnek ki és se oda nem mehet be senki más. Vannak megkötések, hogy mit-hogyan lehet csinálni, és ők örülnek mindenféle élménynek.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35596 )