News Item: : Maradhatnak éjszakára a parkoló autók
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 21 május 2020 - 09:49:08

Nyugvópontra juthat a deákvári Spar előtti parkoló ügye. Mint ismert, a városrész egyik legforgalmasabb üzlete húsvét előtt lánccal zárta le a terület bejáratát, hogy ezzel megakadályozza a környéken lakók esti parkolását és az áruház reggeli vásárlóinak biztosítsa a megálláshoz szükséges helyet. A Spar három választási körzet metszéspontjában található, a körzetek képviselői, Rozmaring Sándor, Molnár Nándor és Tótváradi-Nagy Bence egyeztetést kezdeményeztek az üzletlánc képviselőivel a problémás helyzet rendezésére. Kedden végül Matkovich Ilona polgármester jelenlétében megszületett a megállapodástervezet, ami úgy tűnik, mindkét fél számára elfogadható kompromisszumot jelent.

A deákvári Plusz élelmiszeráruház kapuit 2001 nyarán nyitották meg a vásárlók előtt. Az üzlet már akkor 22 darab parkolóhellyel többet biztosított az épület mellett, mint amennyit eredetileg előírtak neki, de az évek során beigazolódott az előrelátásuk. Mikor ugyanis 2008-ban Vácon a Spar vette át az élelmiszerbolt üzemeltetését, addigra már így is kevésnek bizonyult a hely, mert a környéken lakó autótulajdonosok esténként szinte teljesen kisajátították a parkolót.

Rozmaring Sándor önkormányzati képviselő
Az üzlet azzal szembesült, hogy a lakók azokra a helyekre állnak be parkolási szándékkal, és ott is hagyják az autót hosszabb távon, ahol az üzlet vásárlóinak lenne az autóinak a parkolóhely fenntartva. Ahogy megtudtam az üzletvezető asszonytól, ezt egy év óta kommunikálták szórólapokon, hogy hagyják szabadon ezt a jelzett területet.

Az üzlet vezetője egy darabig így próbált meg eredményt elérni, de úgy tapasztalta, hogy az utóbbi időben visszaesett a forgalmuk, amit azzal magyaráz, hogy a kocsival érkező vásárlók nem találtak maguknak parkolót. Komoly lépésre szánták el magukat.

Tótváradi-Nagy Bence önkormányzati képviselő
Húsvét előtt néhány nappal az üzlet elé kikerült egy tábla, illetve egy lánc, miszerint néhány napon belül le lesz zárva a parkoló. Aznap folyamatosan kommunikáltunk a lakosokkal, folyamatosan csörgött a képviselők telefonja, hogy most mégis mi lesz, hiszen itt a környező utcák, a Fürj utca, vagy éppen a Szederfa sor nem bírja el azt az éjszakai 30-40-50 autót, ami rendszeresen itt parkol a Spar parkolójában. Emiatt volt is parkolási káosz az utóbbi hetekben.

A helyzet konszolidálására Rozmaring Sándor kezdeményezett tárgyalásokat először a helyi üzletvezetővel, később pedig a Spar áruházlánc képviselőivel. Átmenetileg sikerült is feloldatni velük a lezárást, de hosszabb távon olyan megoldást kellett találni, ami mindkét fél számára elfogadható. A 77 darab parkoló sorsa most egyenesbe kerülhet, Matkovich Ilona polgármester is egyeztetett a Spar képviselőivel, akik azt ígérték, amennyiben a nyitva tartási idő alatt az épülethez közeli parkolók üresek maradnak a vásárlók részére, akkor éjszakára sem zárják le a területet, vagyis a környékbeliek továbbra is használhatják a parkolót.

Rozmaring Sándor önkormányzati képviselő
Egy hónap alatt sikerült megteremteni, hogy vezérigazgatói szinten lettek delegálva ide a kollégák. Egy megegyezés irányában elfogadták a városnak és a három képviselőnek azt a kérését, hogy lehetőség szerint biztosítsák a további parkolási lehetőséget. Elsősorban az esti parkolásról volt szó.

Ahhoz azonban, hogy a megállapodás érvényben maradhasson, napközben szabadon kell hagyni a parkoló nagy részét a vásárlók részére- tette hozzá a képviselő. Az önkormányzat ezért a későbbiekben útburkolati jelek felfestését, valamint a közterületfelügyelet jelenlétét tervezi a területen.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35598 )