News Item: : A járvány miatt kicsit később, de megemlékeztek a védőnőkről
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 29 június 2020 - 10:13:33

A védőnők 105 éve nyújtanak segítséget a gyermekkortól a felnőtté válásig tartó legfontosabb életszakaszban. Már a gyermekvárás alatt is, de később az újszülött fogadásakor, majd a gyerekek óvodába és iskolába menetelénél is támogatják a családokat. Irányt mutatnak a helyes táplálkozástól az egészségügyi problémákon át számos fejlődést érintő kérdésben, de a családi élet kialakításánál is lehet számítani rájuk. Június 13-án a magyar védőnőket ünnepeljük, 1915-ben ugyanis ezen a napon alakult meg az első védőnői szolgálat Stefánia belga hercegnő védnöksége alatt. Idén a járvány miatt kicsit csúszott a megemlékezés, de szerdán a város egy szál virággal köszönte meg az ágazat dolgozóinak munkáját.

A szakembereket, akik munkájukkal jelen vannak mind az alap-, mind a szakellátásban, hazánkban először 1916-ban Heim Pál kezdeményezésére kezdték el képezni az orvosi tevékenység kiegészítésére. Azóta már főiskolai diplomával ismerik el a feladat fontosságát. A váci védőnőket az évforduló alkalmából idén az alpolgármester köszöntötte, aki beszédében a járvány alatt tanúsított helytállásra helyezte a hangsúlyt.

Inotay Gergely alpolgármester, Vác
Ma arról kellett volna beszélnem, hogy a világon egyedülálló Védőnői Szolgálat 105 dicsőséges évet tudhat maga mögött. Ma arról kellett volna beszélnem, hogy 2015-től a Védőnői Szolgálat a hungarikumok sorát képezi. De legfőképpen arról kell a legnagyobb hangsúllyal szólnom, ami a ma valóságában is kiderült önökről, munkájukról. Arról a sokszínűségről, ami a munkájukat jellemzi. Hiszen önök egészségügyi szakemberek, szociális- és lelki gondozók, olykor pszichológusok, ha kell, dietetikus szakemberek, vagy épp életmódtanácsadók és gyakran pótanyukák, pótnővérek. Ezt köszönöm meg leginkább, e megváltozott új világban!

Hazánkban az egészségügyi alapellátás része a védőnői jelenlét. Noha a védőnői hálózat eredetileg anya-, és csecsemővédelmi feladatokra jött létre, mára azonban a funkciói ennél jóval összetettebbek. A családokkal szoros kapcsolatot tartva sokféle módon támogatják az anyák és a gyermekek egészséges fejlődését, és nyújtanak segítséget a betegségek megjelenésekor is. A főleg személyes kontaktusokon alapuló védőnői munka az igazgató szerint a veszélyhelyzet alatt is bizonyította a munkatársak felkészültségét.

Járja Andrea igazgató, Szociális Szolgáltatások Háza, Vác
Ezek az embert próbáló helyzetek azok, mint egy járványidőszak, vagy katasztrófahelyzet, amikor igazán oda kell magát tenni egy munkavállalónak. Ilyenkor nem nézhetjük azt az oldalt, hogy mi az, amit szeretnénk, vagy kedvenc feladat, hanem meg kell csinálni, el kell végezni a feladatot, és ebben minden egyes kollégára számíthattam.

Vácon 17 védőnő és 3 iskolaorvos látja el a szolgálatot. A várost 9 körzetre osztva végzik a munkájukat, de a nagyszámú betelepülő, valamint az utóbbi években robbanásszerűen fejlődésnek induló deákvári terület hamarosan egy tizedik körzet kialakítását is szükségessé teheti- hangzott el a köszöntést követő értekezleten.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35738 )