News Item: : Lezajlott a lakossági fórum két órán keresztül záporoztak a hozzászólások.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 29 június 2020 - 10:18:37

A tisztább város megteremtése, a külterületi és belterületi utak fejlesztése, internethozzáférés, illegális szemétlerakók felszámolása, új parkolóhelyek létesítése - ezek kérdések foglalkoztatták leginkább azokat, akik szerda este elmentek a Vác-alsóvárosi lakossági fórumra. Matkovich Ilona polgármester, valamint a 4-es, 5-ös és 6-os körzetek képviselői invitálták a művelődési központba a városrészek lakóit egy kötetlen beszélgetésre, abból a célból, hogy felszínre kerüljenek az igények és az azokra adható megoldások. Nem csak a Földváry téri és Rádi út környékén élők jöttek el a fórumra, hanem a külterületi lakók is, akik az egészségügyi előírások betartása mellett, gyakorlatilag megtöltötték a fórum lefolytatására kijelölt termet.

A Facebookon meghirdetett időpontra, 18.00. órától várták a művelődési központ 8-as termében a Vác-alsóvárosi körzet képviselői és a polgármester a lakóhelyük ügyei iránt érdeklődő polgárokat. Matkovich Ilona a lakossági fórum felvezetőjében a koronavírus miatt kialakult gazdasági helyzetről beszélt kiemelve, hogy a város egyeztetéseket kezdeményezett a minisztériumokkal annak érdekében, hogy az intézménybezárások miatt kieső bevételek ellenére az állásidőre kényszerült dolgozóknak is bért tudjanak fizetni, de a megpályázott 140 millió forint helyett mindössze 4 millió forintot kaptak a kormánytól. A városvezető elmondta az előző ciklusból áthúzódó tartozások nyomasztó ténye ellenére sem elkeseredett a Vácért Összefogás frakció, akikkel most a város újra indításán dolgoznak.

Matkovich Ilona polgármester, Vác
Nem mondom, hogy a helyzetünk könnyű, de ugyanakkor meg nagyon erősen elhatároztuk, hogy ezt a várost rendbe tesszük és ezalatt nem csak azt értem, hogy ha már körülnéznek, akkor az útpadkák mellett nem csak vastag port és szemetet látnak, hanem tisztaságot. A parkokat igyekszünk rendben tartani, bár az eső miatt nagyon megnőtt a fű, de azt is látom, hogy folyamatosan vágják a füvet, megpróbáljuk gyakrabban üríteni a szemetet. Tehát az alap(elvárásnak), a kötelező feladatoknak, megpróbálunk a tőlünk telhetően a legmaximálisabban eleget tenni és ezek mellet úgy gondolom, újra kell egy kicsit építeni a kultúrát, mert a pénztől eltekintve, nagyon elcsendesedett a kulturális élet.

Földváry téri lakos szerint az utóbbi időben érezhető a változás a terület rendezettsége tekintetében, azonban az utak továbbra is nagyon rossz állapotban vannak és szándékos rongálásokkal is lehetett találkozni a városrészben. Mint elhangzott aszfaltozásra pályázatokon keresztül igyekszik forrást találni az önkormányzat, az illegális szemetelők lefülelését pedig a térfigyelőkamerák számának bővítésétől és lakosság közreműködésétől várják. Szintén előtérbe került a parklóhelyek hiánya, ami régi probléma a legnagyobb népsűrűségű városrészben.

Fehér Zsolt Összefogás Vácért 5-ös VK képviselő
A hölgy is felvetette itt a kőszórás lehetőségét a Zöldfa utcában, akkor egyéb dolgokon is el lehet gondolkodni, ilyen például, ami két nappal vetődött fel ismét: a parkolóhelyek felfestése. Vác számos pontján ugyanaz a helyzet. Szanaszét állnak az autósok, tíz fő befogadására képes parkolóhelyen, heten, nyolcan parkolnak le és az esti órákban, én magam is a Földváry téri lakótelep lakójaként, minden áldott nap ezt tapasztalom az esti órákban, hogy egész egyszerűen lehetetlenség megállni. Tehát, egyrészt a bővítésről lehet gondolkodni, másrészt ezen a rendező elven amit nyújthat a parkolóhelyeknek a felfestése.

Többen érdeklődtek, hogy miért kell a zöldzsákokat megvenni 180 forintért, ha kommunális adót és szemétdíjat is kell fizetni a városban. Mint elhangzott a zöldhulladék elszállítása plusz költséget jelent a szolgáltatónak, ezt ellensúlyozza a zsákdíj, amit nem az önkormányzat, hanem a regionális hulladékkezelő Kft. vezetett be a településeken. A 4-es körzet képviselője arra emlékeztetett, hogy ha valaki nem akar zsákot vásárolni, összekötve ingyen is elviszik a gallyakat.

Ferjancsics László Összefogás Vácért 4-es VK képviselő
Körülbelül két évvel ezelőtt kapartuk ki közösen azt a gesztenyét, miszerint már kötegelve is ki lehet rakni a zöldhulladékot. Ez azt jelenti, hogy amit ágakat levágnak, azokat nem kell betenni ezekbe a zsákokba. Ha összekötik ezeket madzaggal egy mozgatható méretben, akkor akármennyit kitehetnek, és így el fogják vinni. Mondom ezt a lakótelepen élőknek is, akik figyelnek az előkertre, vagy figyelnek a közterületre. Igaz ez a Rádi úti lakótelepre, a Földváry-vagy a Damjanich térre is. Aki közterületet kezel, mert ennyire odafigyel a környezetére, próbáljon meg úgy fát vágni, hogy az összeköthető legyen. Csak annyit kérek, hogy a lakótelepen ezt a normál kukák mellé ne rakja ki, mert a lakótelepen nincsen zöld elszállítás.

A képviselő azt kérte, hogy ezeket a kötegelt ágakat vigyék el a legközelebbi olyan pontig, ahol a kerti nyesedékek gyűjtése zajlik.

Václigeten élő család az internet hálózat kiépítésében való közbenjárást kérte az önkormányzattól. Mint elhangzott mind a digitális oktatásban való részvételben, mind az online munkavégzésben akadályt okozott az internet szolgáltatás hiánya, amit csak jelentős pluszköltséggel tudtak ideiglenesen megoldani. Egy Mária udvaron élő családanya pedig afelől érdeklődött, hogy kiépülhet-e végre a Jégvirág és a Gyöngyike utca között egy vasúti gyalogátjáró, ugyanis a gyermekes anyák is csak a sínek közt botorkálva tudnak átjutni ezen a szakaszon.

Kiss Zsolt Összefogás Vácért 6-os VK képviselő
Örömhírrel szolgálhatok, sok-sok levelezés és MÁV-al történt beszélgetést követően július 4-én indul egy projekt, aminek az a lényege, hogy a Mária udvari vasútállomás két sorompó között teljesen megújul az aszfaltréteg tehát (addig) le lesz zárva az út és ebben az időszakban végre egy normális aszfaltréteg készül el ezen az útszakaszon. Még mindig nem lesz teljes az örömünk, mert sajnos az a fajta közlekedési kérdéskör, hogy hogyan lehet szárazlábbal vagy babakocsival átközlekedni a Gyöngyike és a Jégvirág közötti szakaszon, az ezzel nem fog megoldódni, mert a kormány a Veresegyház-Vác közötti vasútvonal felújítását levette a napirendről. Összefogva ennek a vonalnak a polgármesterei egy közös előterjesztést készítettek, aminek a lényege, hogy a következő Uniós 7 éves ciklusban ennek a tervezése ismét visszakerülne. Egy olyan visszaigazolás van, hogy befogadták és tervezik a következő ciklusban ennek a felújítását. És itt az alsóvárosi kérdéskörhöz is kapcsolódnék mert, hogy ennek a vonalnak lenne a megújulása az alsóvárosi megálló is.

A 18.00 órára meghirdetett fórum végül 20.00-kor ért véget.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35741 )