News Item: : Elindult Vácon a színházi élet, az évadra nívós programokat ígér a Dunakanyar Színház
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 09 július 2020 - 10:29:27

Újraindul a színházi élet Vácon- erről a Dunakanyar Színház ügyvezetője, Varga Katalin, a művészeti vezető, Molnár Bence és Orlai Tibor producer beszélt a sajtótájékoztató második részében. Mint kiderült, a teátrum a Madách művelődési központtal együttműködve valósít meg rendezvényeket, de remélhetően ősszel az évad is elindul ismert művészekkel és előadókkal.

Senki nem tudhatta még májusban, hogy mi lesz a rendezvényekkel, ennek ellenére most színházi életről lehet beszélni júliusban Vácon is- emelte ki Orlai Tibor a sajtótájékoztatón. A producer a nyári programok mellett a váci teátrum színházi évadának terveiről is beszélt.

Orlai Tibor, producer
Először is a nyári programok közül Tompos Kátya, Adorjáni Bálint, Fullajtár Andrea- akik azt hiszem, hogy mind a szakma élvonalát jelentik. Másrészt az évadban Hernádi Judit, Molnár Piroska, Kern András, Udvaros Dorottya, Kovács Patrícia, Szabó Kimmel Tamás, Mészáros Máté, Pogány Judit sok fiatallal és régebbi idősebb művésszel próbáljuk egy izgalmas értékhordozó színházi évadot megtervezni.

A színház művészeti vezetője, Molnár Bence is bemutatkozott. Mint mondta, a Fónay Márta Drámai Műhelyen keresztül találkozott először a színjátszással. 2009 –ben vették fel a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem Színház-és Film karára, ahol színészként végzett, majd a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagjaként dolgozott öt évig.

Molnár Bence művészeti vezető, Váci Dunakanyar Színház
Bennem van egy elég határozott elképzelés, és abban a szerencsés helyzetben vagyok -mind az Orlai Tibor által képviselt színvonal, illetve a mindenki által képviselt színvonal- nagyon kapcsolódik ehhez, amit én elképzeltem. A korábban már felsorolt előadások mellett is a találkozási pont, amit már korábban megfogalmaztunk egy irányt. Én Erdélyben nagyon sokféle emberrel találkoztam, nagyon sokféle színházi kultúrával találkoztam, és ennek a sokféleségnek az eszenciáját szeretném valahogy nyakon csípni olyan módon, hogy minél több helyről próbálunk majd előadásokat hívni amellett, hogy a pesti nívós előadások is itt lesznek. A korábban már említett temesvári társulat mellett, a szatmárnémeti társulat, a nagyváradi társulat is egyeztetés alatt vannak, hogy jöjjenek. Ebből próbálunk egy eszenciát megfogalmazni.

A teátrum ügyvezetője a színház gazdasági helyzetéről is beszélt. Mint mondta, az önkormányzati, intézményi támogatás mellett az előadások bevételeiből, bérletekből és egyéb pályázati pénzekből tudják finanszírozni a működést.

Dr. Varga Katalin ügyvezető, Váci Dunakanyar Színház
Az egyik kérdés, hogy a kisgyerekeknek, az óvodásoknak, iskolásoknak kínálunk-e színházi programot –igen, a művelődési központtal együtt lesznek bérletkonstrukcióink. Mi inkább a fiatal felnőttek felé szeretnénk elmozdulni, illetve Bence szakmailag is a középiskolások felé. Több színjátszókör is van ebben a városban, tehát mi szeretnénk a kapukat mindenki előtt megnyitni, és fogékonnyá tenni a fiatalokat, azt gondolom, ezzel visszaáll egyfajta régi rend. És a másik történet az állami finanszírozású Lázár Ervin program, amit nyertünk, kaptunk és mind a két intézmény majd pótolja azokat az előadásokat, amik elmaradtak és várhatóan a jövőben is lesznek ilyenek.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35786 )