News Item: : A koronavírus miatt nem lesz idén Világi Vigalom-de sebaj! Lesz helyette VÁCI NYÁR!
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 09 július 2020 - 10:31:47

Négyféle programmal is készül az idei nyárra a váci önkormányzat- erről Matkovich Ilona polgármester a Dunakanyar Színház, illetve a művelődési központ vezetőivel és Adorján Attila festőművésszel közösen tartott sajtótájékoztatón beszélt. Bár elmarad a hagyományos Váci Világi Vigalom, 12-én vasárnap a nemrég ideköltözött váciakat várják egy egésznapos rendezvénnyel. A 17-vel kezdődő hétvégén pedig a Váci Nyár programsorozat indul, aminek keretében több helyszínen több műfajban is találhat magának eseményt a kikapcsolódni vágyó közönség.

Kinyitja a kapuit a városháza az új váci lakosok előtt. A cél az identitás erősítése, erről a város polgármestere beszélt a nyári programok kapcsán tartott sajtótájékoztatón. Az ötlet Vác francia testvérvárosából, Deuil-LaBarre-ból érkezett, ahol évente tart a polgármester nyílt napot a máshonnan érkezők számára.

Horváth Erzsébet tag, Szavad Egyesület
Három évvel ezelőtt magánlátogatáson voltam a testvérváros alpolgármesterénél,Dominik Petipanál és nekem nagyon tetszett ez a kezdeményezés, hogy, az egy év alatt beköltözött új lakóknak szerveztek egy olyan programot, hogy meglátogathatták a városházát, ahol köszöntötte őket a polgármester, majd egy ilyen városnéző túra keretében megismerték az város intézményeit, nevezetességeit. Az egyik képviselő a helytörténeti múzeumban elmondta, hogy hogyan alakult ki a város, különböző prospektusokat adtak ajándékba, akár ez lehet egy várostérkép is.

12-én 10 órától tehát elsősorban azokat várják a városháza udvarára, akik az elmúlt években telepedtek Vácra. A program interaktív kiállítással indul, a családosokat a Dobronka Cirkusz fogadja, majd kvíz játék is lesz, „Ki tud többet Vácról” címmel, ezután a barokk városházában, majd pedig a történelmi városrészben tartanak vezetett sétát, aminek keretében a múzeumigazgató segítségével ismerkedhetnek a város történelmével, a látogatók.
A koronavírus miatt kialakult korlátozások miatt elmarad az idei Világi Vigalom- lesz helyette viszont Váci Nyár a 17-vel kezdődő hétvégén. A Pannónia Házban és a főtéren, illetve a városháza udvarán is zajlanak majd programok

Matkovich Ilona polgármeser, Vác
Mind a három nap találtunk programot, igazából nem tudok olyan műfajt, ami nem képviselteti magát ebben a három napban , hiszen lesz színházi előadás, templomi koncert, gyermekprogram, könnyűzene, helyi és országos előadókkal. A programok mind ingyenesen látogathatók, regisztrálni szükséges éppen amiatt, hogy nem lehet nyílt téren nagy rendezvényt tartani, tehát ez a program is, mint a Vác a Tiéd, itt a városházán lesz megtartva. Tehát ennyit kérünk mindössze, hogy a művelődési házban, vagy azokon a pontokon, amit a plakátokon látnak, ott regisztráljanak.

Lesznek kedvezményes áron megvásárolható előadások is. 1500 Forintért lehet jegyet váltani a 17-i hétvégére Leonyid Zorin Varsói melódia című darabjára, illetve Fullajtár Andrea Marlene Dietrich estjére is,-erről Laczi Sarolta a művelődési központ igazgatója beszélt. A Váci Nyár részeként egyébként már 16-án, csütörtökön egy kiállítás nyílik, a főtéri kék házban Adorján Attila képeiből és Varga Mátyás szobraiból.

Adorján Attila festőművész
Vác város egy olyan helyszínnel gazdagodott, ami a képzőművészeteknek, úgy hiszem, az otthona lesz az elkövetkező időben, ami országosan szerintem egy jelentős pont. Amit én szeretnék hozzátenni, hogy Varga Mátyás szobrászművész lesz a partnerem ebben a kiállításban, aki hosszú éve Németországban él, a drezdai akadémián végzett, Berlinben, Lipcsében, Drezdában vannak köztéri alkotásai, egy kortárs galéria is a tulajdonában van Berlinben, úgyhogy eléggé be van épülve a német művészeti életbe. Nagy öröm, hogy megtudtam győzni arról, hogy ezen a kiállításon részt vegyen.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.35787 )