News Item: : Óriás kukorica a piac előtt
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
hétfő 30 október 2006 - 22:02:18

Génmódosítás-mentes övezetek létrehozását szorgalmazza a Magyar Természetvédők Szövetsége. Október 10-e és 27-e között tizenkét városban került megrendezésre a Génmanipuláció-mentes Magyarországért akcióhét, amelynek során a Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei egy 5 méteres óriás kukoricával járták be Magyarországot, hogy felhívják a figyelmet a génmanipuláció veszélyeire. A kampány váci zárónapján a szervezők folytatták aláírásgyűjtésüket, emellett az akció résztvevőinek lehetőségük volt arra is, hogy saját lakásukat, kertjüket, földjüket génmódosítás-mentes övezetté nyilvánítsák.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Napról-napra újabb tudományos eredmények mutatják ki a génmódosítás veszélyeit. A kísérletek azonban nem álltak le, ezért indult el az az európai akció, melynek váci állomását pénteken a piac bejáratánál tartották. Mára már 25 ország több mint 4500 önkormányzata, 173 régiója csatlakozott a hálózathoz, ebből 62 hazai település, valamint a Nyugat-Dunántúli és a Dél-Dunántúli régió szerepel a listán. A kampány során szeretnék, ha még több település, köztük Vác is, és újabb régiók, társadalmi szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek szánnák el hasonló lépésre magukat, hogy ezáltal biztosíthassuk az ország génmanipuláció-mentességét.
Vácon több, mint kétszázan írták alá azokat az aláírásgyűjtő íveket, amelyek támogatják a génmanipuláció-mentes területek, országok, régiók, városok létrehozását. Ez azért is fontos, mert az elmúlt hónapok génmódosítással kapcsolatos botrányai azt mutatják, hogy a géntechnológiai ipar nem képes ellenőrzése alatt tartani az általa kifejlesztett technológiát. Ezért a szervezők kiemelt jelentőségűnek tartják, hogy a génmódosított kukoricafajtákra a kormány által tavaly meghozott átmeneti tilalom továbbra is fennmaradjon.


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.358 )