News Item: : Galambmentesítés a Görög templom padlásán. A felújítási tervek előkészítése miatt kellett kitakarítani.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 15 szeptember 2020 - 09:18:55

Több napig takarították a Görög templom padlását, ahol legalább 300 galamb vert tanyát az elmúlt években. A tetőtér megtisztítására azért volt szükség, mert a romló állagú épület felújítási terveinek elkészítéshez a szakembereknek fel kell jutniuk a tetőtérbe, és látniuk kell a szerkezet valós állapotát, amelyet a felhalmozódott galambtrágya is részben elfedett. A tetőtérből közel 700 madarat fogtak be a Váci Reménység Egyesület galambászai, amelyek egy gödi solymászhoz, illetve egy fővárosi róka menhelyre kerültek-tápláléknak. A padlástér nyílásait a takarítás végén hálóval fedik majd, hogy a tetőn maradt mintegy 80 madár ne tudjon visszajutni az épületbe.

A főtéren álló, 18. század végén épült Görög templom évekig a váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítóhelyekét üzemelt. Az épület azonban életveszélyessé vált, ezért már több éve üresen áll. A tetőszerkezet nagyon leromlott állapotban van, ráadásul galambok vertek itt tanyát. A héten az önkormányzat, a múzeum –a helyi galambászok bevonásával nagytakarítást végzett a padlástérben.

Zomborka Márta, muzeológus, közgyűjteményi referens, Tragor Ignác Múzeum, Vác
„Ez egy elég bonyolult folyamat. Ebben a tetőtérben most már évtizedek óta több száz galamb lakozik, és irdatlan mennyiségű galambtrágya termelődik. Ennen a súlya is veszélyezteti az épület állagát, illetőleg hogy a galambok egyáltalán ide bejutnak, az a tetőnek a hiányossága, hibái következtében lehetséges. Úgyhogy muszáj ezzel a tetőzettel valamit kezdeni, és ennek az egyik lépcsője az, hogy –és az első lépcsők közé tartozik, hogy a galamboktól és a guanótól megtisztítani a tetőteret.”

A gerendákon szó szerint hegyekben állt a madárürülék, amelyből több száz zsáknyit hordtak le a szűk lépcsőn keresztül az elmúlt napokban. A munkafolyamat azonban nem most kezdődött, már hónapokkal ezelőtt elő kellett készíteni például a tetőtérbe való feljutást –tette hozzá Zomborka Márta. Az elmúlt napokban a Váci Reménység Egyesület galambászai mintegy 750 madarat fogtak be a tetőtérből, amelyeket elszállítottak. Galba Tamás, a szakosztály vezetője elmondta: a galambokat –egészségügyi okokból az állatkertek nem fogadták, ezért egy részüket Gödre vitték egy solymászhoz, másik részük pedig Budapestre, egy róka menhelyhez került, ahol eledel lesz belőlük. A tetőn körülbelül 80 madár maradt, de ők már nem fogak tudni bejutni a padlástérbe.

Zomborka Márta, muzeológus, közgyűjteményi referens, Tragor Ignác Múzeum, Vác
„Most többnapos munkával a teljes guanó mennyiséget el fogják távolítani, és belülről hálóval lezárják a réseket, hogy ne tudjanak visszaköltözni a galambok ide, addig is, amíg valamilyen végleges, tartós megoldást el nem tudunk érni.”

A következő lépés, hogy tervezők és műszaki szakemberek fogják megvizsgálni a tetőszerkezet állapotát, és kidolgozzák, hogy hogyan és mennyi pénzből lehetne felújítani. Zomborka Márta hozzátette: a helyreállítás égetően sürgős, minden eső és vihar tovább rontja a szerkezetet, ezért fontos, hogy mihamarabb elkészüljenek a megvalósíthatósági és a költségvetési tervek, mert azok alapfeltételei a forrás megszerzésének.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.36002 )