News Item: : Szerdán Megérkezett Vácra a hun király szobra
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 15 szeptember 2020 - 09:20:38

Szerdán megérkezett a váci Duna-partra Cser Károly korábbi alkotása, Attila hun király szobra, amit kormánytámogatással a Kossuth-díjas Mihály Gábor szobrászművész keltett kollégáival életre. A másfélszeres embernagyságú, másfél tonnás lovas bronzalak a vár előtti szánkódombnál felállított talapzaton került elhelyezésre, így azt szerdán 13 órától már bárki megszemlélheti a Duna-parton. A híradó úgy tudja, az ünnepélyes avatóra később kerül sor.

Szerdán 13 órakor érkezett meg Attila, hun fejedelem szobra Vácra. Cser Károly II. világháború előtt gipszbe formázott, aztán a kormánytámogatás révén Mihály Gábor Munkácsy- és Kossuth –díjas szobrászművész műhelyében bronzba öntött lovas alakot maguk az alkotók kísérték a városba, hogy végleges helyén, a vár előtti területen felállításra kerüljön. A szobor annak kapcsán került Vácra, hogy a művész unokája közbenjárását ajánlotta fel a kormánynál annak érdekében, hogy nagyapja 1937-es alkotása abba a városba keljen életre, ahol már létezik egy általa készített műalkotás, az I. világháborús emlékmű. A korábbi testület kormánypárti frakciójának támogatását követően Fördős Attila és Rétvári Bence 2018 végén közösen jelentették be, hogy 74 millió forint áll a város rendelkezésre Cser Károly műalkotásának bronzba öntésére és felállításra.

Mihály Gábor, szobrászművész
Ő hazajövet a paradicsomból -úgy mondták, mert hadifogságban volt több évet-, valahol Mongólia környékét is megjárta, és akkor elhatározás született benne, hogy megcsinálja Attila lovasszobrát. És meg is csinálta, gipszben kiöntötték hatalmas nagy szobornak, láttuk, amikor megismerkedtünk vele fényképről. Műcsarnokban kiállították valahogy a harmincas évek végén, nem tudom pontosan. A második világháború alatt, mivel nem tudta bevinni a műterembe –mi meg nem tudtuk kihozni a műteremből – kint volt, és lehet, hogy bombatalálat érte, de a lényeg az, hogy elpusztult csak egy darab maradt belőle, Attila felsőteste.

A város pályáztatta meg a munkát,szerződött le a szobrásszal, illetve egy szakértői stábbal jelölték ki a műalkotás helyét. Mihály Gábor tavaly ősztől látott neki alkotótársaival a rendelkezésre álló képek és töredékek alapján műhelyében elkészíteni a másfélszeres életnagyságú lovas szobrot, ami a szánkódomb Duna felőli részén kapott talapzatot.

Mihály Gábor szobrászművész
Volt egy olyan fejlemény, vagy egy gondolat, hogy esetleg a városba kerülne. Én ezt nem tartottam jónak, megkérdezték tőlem az új városvezetők, alpolgármester úrral leveleztünk, nekem az volt a véleményem, hogy ez a szobor, ez a nagyság más lépték, mint ez a kedves kis város. Ez nagyobb léptékű teret kívánt.

A szobor hivatalos átadójára a közeljövőben kerül sor.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.36004 )