News Item: : Fákat ültetett a Bagolybükk. Örökbefogadók biztosítják majd a köztéri növények életben maradását.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 19 november 2020 - 09:05:13

A város több pontján ültetett fákat a Bagolybükk egyesület az elmúlt hetekben. A zöldszervezet kiemelt célja, hogy a hiányzó növények pótlásával és újak telepítésével is tegyen az élhető városért. Az egyesület tagjai az adott területre illeszkedő növény kiválasztását és megvásárlását, a szükséges engedélyek beszerzését, illetve az ültetéssel járó munkát is elvégzik, de fontos, hogy legyen, aki később vállalja a fák gondozását-mondta el Boldog Gabriella a Híradónak. A civilszervezet alapító tagja hozzátette: szerencsére az elmúlt időszakban elültetett növények mindegyikének sikerült örökbefogadót találni.

Mintegy 4 éve ültet fákat Vácon a Bagolybükk egyesület, együttműködve az önkormányzattal és a csatlakozni vágyó civilekkel. Az elmúlt két hétben több helyszínen is dolgoztak, és továbbra is fontos cél, hogy a városképet megőrizve gyarapítsák a zöld felület mennyiségét Vácon.

Boldog Gabriella, alapító tag, Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
„12 éve költöztem Vácra a családommal és az fogott meg a városban, hogy csodálatos fasorai vannak, gyönyörűek, és ahogy egyre többet mászkáltam az utcákon, láttam, hogy kopnak ki ezek a fák, és sajnos nincs utánpótlás.”

Az elmúlt két hétben ültettek egy ostorfát a Köztársaság út 7-es szám elé, amelynek költségeihez az itt működő üzlet tulajdonosa is hozzájárult. Az Arcus galéria örökbe is fogadta az új növényt-így a fennmaradása is biztosított. A Szentháromság téren is akadt gondozója az új növénynek, ezt az ostorfát a hobbibolt dolgozói fogják öntözni. A Márvány téren két díszgalagonyát telepített a Bagolybükk, amelyek utógondozását a Tibi bolt vállalta, a kisváci játszótéren pedig a közeli Csillagfürt óvoda lesz a felelős az új növényekért- mondta el Boldog Gabriella. Kiemelte, a faültetés forrásigényes, és a munka sem könnyű, de mindig az a legkritikusabb, hogy gondoskodik-e majd valaki a köztérre kikerült növényekről, amelyek különösen ki vannak téve a hőségnek, a szennyezésnek és a taposásnak. A belvárosi fák védelmében most kerítéssel is körbevették a törzseket, hogy a talaj megőrizhesse a minőségét, a földbe pedig nárcisz- és tulipánhagymákat is elültettek.

Boldog Gabriella, alapító tag, Bagolybükk Környezet- és Természetvédelmi Egyesület
„Bárki kedvet kap ahhoz, hogy fát ültessen maga elé, ahol tudja gondozni, vagy olyan helyet tud, ahova ki tudnak járni szárazságban öntözni, keressen meg minket, és mi felvesszük a kapcsolatot az illetékesekkel, megbeszéljük, hogy milyen fát lenne jó oda elültetni, mert nem mindegy, milyen fajtát választunk, és segítünk beszerezni, segítünk rá anyagi forrást is találni…”This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.36260 )