News Item: : Egyelőre nem tér vissza a normál tanrend a középiskolákban
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 11 január 2021 - 11:00:47

A 2021-es év első hetében zajló távoktatás után már a diákok és a tanárok is várták a normál tanrend visszatértét, ám csütörtökön az operatív törzs azt javasolta a kormánynak, hogy a január 11-étől a középiskoláknál hosszabbítsa meg a tantermen kívüli digitális munkarendet. Ma reggel a kormányfő a Kossuth rádióban bejelentette: egyelőre maradnak a korlátozások. Vác az étkeztetéssel és a tömegközlekedés visszaállításával is készült a középiskolák újranyitására, így az utolsó pillanatig halogatott kormánydöntés a városnak anyagi veszteséggel is járhat.

A tavaszi karanténidőszakhoz képest -amikor a tanároknak a váratlan helyzethez kellett alkalmazkodniuk,a novemberi bezárást követően a középiskolák már rutinszerűen álltak át a digitális órarendre, állítja Fábián Gábor. Vác legnagyobb tanulói létszámmal bíró iskolájának igazgatója szerint nem okoz különösebb gondot az sem, hogy a tervezettek ellenére továbbra is marad a tantermen kívüli oktatás, bár a gyerekektől több visszajelzést is kapott a téli szünet során, hogy szívesebben járnának már iskolába.

Fábián Gábor igazgató, VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium
Ez a helyzet van, ehhez alkalmazkodni kell. Tudomásul kell venni a szabályokat és a szabályozókat, és hogyha ez lesz, akkor természetesen megy tovább a digitális távoktatás, ami viszont már jól be van járatva.

A közelgő felvételi vizsgákra egyelőre a szigorított egészségügyi előírások betartásával, de hagyományos módon készülnek a középiskolákban- mondta el az igazgató.

Fábián Gábor igazgató, VSZC Boronkay György Műszaki Technikum és Gimnázium
Már megtörtént a beosztás, tehát most mi arra számítunk, hogy a gyerekek személyes jelenléttel fogják megírni a központi felvételit. Természetesen itt is lehetséges az, hogy a saját iskolájukban írják majd meg, lehetséges az, hogy eltolásra kerül ez az időpont, mert végül is a jelentkezést a nyolcadikosoknak majd február 5-ig kell postára adni, illetve megküldeni.

Az önkormányzatnak azonban több pluszfeladata is volt a tervezett, de végül elhalasztott újrakezdéssel kapcsolatban. Gondoskodni kellett többek között a diákétkeztetés és a buszközlekedés újraindításáról. Ezeknek a szervezése már korábban megkezdődött, így az utolsó pillanatban meghozott kormánydöntéssel anyagi kára is keletkezhet a városnak.

Ferjancsics László alpolgármester, Vác
A korábbi hetek nyilatkozatai és döntései alapján az önkormányzat megkérte ennek a hétnek a hétfőjén a Volánbuszt, hogy állítsa vissza az iskolavárosi buszközlekedést. Egy-két napja viszont az a hír érkezett, hogy az iskolavárosban nem lesz a középiskolákban tanítás. A Volánbusz rugalmasságot jelzett felénk, így meg tudja azt oldani, hogy hétfőn, ha lesz tanítás akkor elindulnak a városi helyi buszjáratok, ha nem lesz tanítás, akkor nem indítja el. Ugyanakkor valószínűleg ez az önkormányzatnak így is plusz anyagi terhet fog jelenteni, hiszen a Volánbusznak a sofőrjeit és más vezénylést meg kell oldani. A tankezdés előtt két-három nappal teljes rugalmassággal azonban nem tudja megtenni.

Az iskolai étkeztetés elindítása viszonylag rugalmasan zajlik, de például a kollégistáknak már vasárnap estére berendelték az ételadagokat.

Inotay Gergely alpolgármester, Vác
Természetesen készültünk arra a december 16-i bejelentés alapján, hogy a középiskolák megkezdik január 11-én az online oktatásból való visszaállást a normál tantermi menetrendre. Ennek megfelelően fölvettük a kapcsolatot az Everfood Kft-vel, aki a középiskolák zömének főz, készültek arra, hogy hétfőtől, ha szükség van rá, akkor legyen ebéd. Kicsit problémásabb volt a kollégiumnak a vasárnap estétől való felvértezése erre a helyzetre, megrendelték már a pékárut, készültek rá, hogy az élet visszatér a rendes kerékvágásába, de vissza tudtuk fordítani a folyamatot, tulajdonképpen elég ügyesen és jól reagáltak aztán a mai bejelentésre. Úgyhogy probléma nélkül visszaálltunk arra a helyzetre, hogy ezek szerint január 31-ig online oktatás marad a középiskolákban.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.36444 )