News Item: : Egy új pótkocsit kapott a Táncsics iskola a modern traktor mellé
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 12 január 2021 - 09:22:55

Új kéttengelyes pótkocsit kapott ma a váci Táncsics mezőgazdasági szakképző iskola az Agrárminisztériumtól. A november elején átvett modern, Steyr traktorral kompatibilis eszközt a diákok T-kategóriás jogosítvány-szerzéséhez és terményszállításhoz használja majd a mező. A gépeket egy kétéves, az agrárképzés korszerűsítését célzó pályázaton nyerte el az iskola.

Ma délelőtt gördült le a trélerről a váci mező legújabb taneszköze, egy kéttengelyes pótkocsi. Az Agrárminisztérium pályázati támogatásának keretében ma a Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum három intézményébe, a váci mellett a piliscsabai és az örkényi mezőgazdasági szakképző iskolába szállítottak le egy-egy pótkocsit. Az új, 3,5 millió forint értékű eszköz a novemberben –ugyanezen pályázat keretében- átvett Steyr traktorra csatlakoztatható, és elsősorban a diákok mezőgazdasági vontatókra érvényes jogosítványának megszerzését segíti majd.

Jung Lilla, igazgató, AM KMASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
„…a mi képzéseinkben a gyerekeknek muszáj megtanulniuk traktort vezetni, tehát a traktoros jogosítvány, mit kimeneti követelmény mind a mezőgazdasági technikus, mind a mezőgazdasági gépész, illetve a gazda szakoknál. A gyerekek ezekkel tanulnak vezetni is. Maga a traktor is alkalmas arra, hogy vezetés-oktatás menjen rajta, két ülést tartalmaz, tehát van oktatói ülés és tanulói ülés is rajta, a pótkocsi pedig azért szükséges, mert a pótkocsival való közlekedés is a traktoros jogosítványnak a része…”

Természetesen szállításra is fogják használni az új eszközt, de csak kímélő módon –tette hozzá az igazgató, azaz trágyát biztosan nem, de terményeket fognak vele mozgatni. Az új traktorral ez a típusú pótkocsi teljesen kompatibilis, bár a régi fajták is csatlakoznak, de azokkal korlátozott funkciókat lehetett csak gyakorolni. A november eleje óta használt új, 25 millió forint értékű, GPS-szel, klímával, és automata berendezésekkel felszerelt traktort azóta is nagy érdeklődés övezi.

Jung Lilla, igazgató, AM KMASzC Táncsics Mihály Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
„Imádják a gyerekek, teljesen bele vannak zúgva, most azon kívül, hogy pózolnak vele a szelfiken, de hát azért már jöttek-mentek itt, folyamatosan zajlik a gazdaságban a traktoros oktatás, a vezetés-gyakorlás. És annyira bájosak, ülnek a tanteremben, amikor gyakorlaton vannak, vagy –hát most hogy már csak online mennek az oktatások –most már csak amikor melegednek, látják, hogy megy a traktor az udvaron, így megemelkednek, kikukkantanak: ’Jajj, ott megy!’, ’Világít!’, teljesen bele vannak zúgva, nagyon aranyosak, szeretik.”

A pályázat célja is az volt, nyilatkozta korábban az Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum kancellárja a Híradónak, hogy az oktatási anyagok és a taneszközpark modernizálásával vonzóbbá tegyék a mezőgazdasági szakképzést a fiatalok számára. Jung Lilla igazgató szerint –bár ez a kétéves támogatási projekt most lezárult-, várhatóan lesznek még hasonló lehetőségek és fejlesztések.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.36452 )