News Item: : Az alsóvárosi lakók dönthetnek a sárga körforgalmak, és a buszjárat ügyében
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 06 április 2021 - 10:06:53

Két ügyben is a lakosság véleményét kéri a három alsóvárosi képviselő, Fehér Zsolt, Ferjancsics László és Kiss Zsolt. A frissen megjelenő Váci Hírnök terjesztésével egyidőben a városrész lakói egy kérdőívet is találnak a postaládájukban, ami a sokat vitatott sárga körforgalmakkal, valamint a 360-as buszjárat útvonalával kapcsolatban kérdezi az alsóvárosiakat. Előbbiek esetleges megszüntetéséről, utóbbinak pedig a módosításáról dönthetnek szavazatukkal az itt élők, ha a kérdőíveket két héten belül bedobják a Magyar utcai Korall diszkont, a Földváry téri Coop ABC, vagy a Kölcsey utcai CBA pakolópultjára kihelyezett szavazóládák valamelyikébe.

Pár évvel ezelőtt négy, úgynevezett egyszerűsített körforgalmat létesítettek Vác belterületén, melyek közül a deákvárit később átépítették. A szokatlan forgalmi csomópontok, melyeket sárga felfestéssel jeleztek, akkoriban nem arattak osztatlan sikert az autósok körében, és később az eredeti szándékhoz fűzött reményeket sem váltották be maradéktalanul. A forgalmirend-változás után is bőven fordultak elő kisebb-nagyobb balesetek Alsóváros érintett pontjain, vagyis a Rádi út - Magyar utca és a Kölcsey-Zöldfa utcakereszteződéseiben.

Fehér Zsolt önkormányzati képviselő, Összefogás Vácért
Ezen körforgalmak elkészülte óta valóban nem arattak osztatlan sikert a lakosság körében. Ezért mi a választási ígéretünknek megfelelően, hogy egyfajta városrészi közvéleménykutatást fogunk végezni. Ez úgy fog zajlani, hogy a Váci Hírnök önkormányzati lap mellékleteként egy kérdőívet fogunk eljuttatni minden egyes alsóvárosi postaládába, itt arról fogjuk szondáztatni a lakosságot, hogy szeretnék-e fenntartani a Magyar utca-Rádi utca kereszteződésénél, illetve a Zöldfa utca-Kölcsey utcák kereszteződésében lévő körforgalmakat. Ezzel egyetértenek, változtassunk rajta, vagy pedig ne.

A sárga körforgalmak megmaradásáról tehát a lakók fognak dönteni, csakúgy, mint az Alsóvárosban közlekedő 360-as busz útvonalának esetleges átalakításáról. A járat átszervezésével az egyik irányban csökkenhetne a menetidő és több útszakasz forgalmi terhelése is, ezzel éves szinten mintegy 3000 kilométerrel kevesebbet pöfögnének a buszok a városrészben.

Ferjancsics László, alpolgármester, Összefogás Vácért
Több előnye van annak,ha a 360-as busz járatának a megváltoztatása mellett szavaznának a lakosok. Az egyik az, hogy a Vásár utcának és a Nagymező utcának a Forte-tól lecsökkenne teljesen a forgalma, lényegében azon nem lenne menetrend szerinti buszközlekedés. Ez terhelésben, porban, zajban és másban is jelentősen éreztetné hatását. A másik, hogy az Iskolaváros felé a Földváry térről a 360-assal utazóknak körülbelül két perccel lerövidülne a menetideje, hiszen nem fog a busz visszamenni a Vásár utcán át a Damjanich térig, és a Damjanich tértől megy le ugye a Földváry térig. Ez a nagy kunkor lényegében kimaradna.

Az átszervezéssel nemcsak a városrész forgalmi terhelése csökkenne, hanem a felszabaduló buszmegálló hasznosításával a parkolási gondokat is enyhíteni lehetne.

Ferjancsics László, alpolgármester, Összefogás Vácért
Az egyik megszüntetett megálló, amely pár tíz méterrel arrébb kerül, annak a helyén parkolóhely létesülhet, ez 6-8 parkolóhelyet is jelent.

A péntektől terjesztett Váci Hírnökkel együtt az alsóvárosi postaládákban megtalálhatók lesznek a szavazólapok, amiket kitöltés után a Magyar utcai Korall diszkont, a Földváry téri Coop ABC, vagy a Kölcsey utcai CBA pakolópultjára kihelyezett szavazóládák valamelyikébe lehet bedobni két héten keresztül. A városrész képviselői arra biztatják a lakosokat, hogy minél többen vegyenek részt a szavazásban, hiszen ezekről a változtatásokról közvetlenül ők dönthetnek.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.36784 )