News Item: : Vigalom
(Category: Hírek)
Posted by
hétfő 30 július 2007 - 17:15:35

3 nap tele programokkal, jó idővel és rengeteg látogatóval. Nagy sikerrel zajlott idén is Vác egyik legjelentősebb kulturális fesztiválja, a Világi Vigalom. Immár 15. alkalommal idézte meg a barokk kort a város, a programok péntektől vasárnapig tartottak. Ez évben szombat délelőtt zajlott a hivatalos megnyitó, ahol Bóth János átadta a város 2007-es díszpolgári címét Vác franciaországi testvérvárosa, Deuil-la-barre (dölabár) alpolgármesterének, Dominique Petitpasnak (dominik pötipának).

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

Pénteken már kora délután útjára indultak a programok, a három nap alatt csaknem száz különböző esemény gondoskodott a nézők szórakoztatásáról. A nyitóhangverseny az első nap délutánján, a Fehérek templomában zajlott, ahol a Váci Szimfonikus Zenekar és Klenyán Csaba adott nagy sikerű koncertet. A megnyitót tekintve azonban idén újítottak a szervezők, a nyitóceremóniát szombat délelőtt tartották. A változtatás láthatóan jó ötletnek bizonyult, hiszen ebben az időpontban jóval többen kísérték figyelemmel az ünnepség eseményeit, mint a korábbi esztendőkben. Igazi barokk pompa idézte fel Mária Terézia 1765-ös látogatását, a császári fenség még egy rövid időutazásra is vállalkozott a váci fesztivál kedvéért. Mária Terézia ugyanis 2 és fél évszázadon mintegy átlépve, egy hintóban, lovas és zenekari kísérettel pontban szombaton 10 órakor érkezett meg a Városháza elé, majd Bóth János polgármester társaságában az erkélyről nézte végig a műsort.


"Íme megelevenedvén múlt és jelen, itt és most, hogy Vác Város Világi Vigalma immáron tizenötödjére ünnepélyes pompával és az emberek szeretetteljes figyelme kíséretében nyitódjék meg."

A nyitóünnepségen aztán felvonult a váci együttesek színe java. A közönség láthatta többek között az Árpád Fejedelem Általános Iskola mazsorettjeinek műsorát a Silverstar Művészképző Iskola, a Welldance Sporttánc Egyesület vagy a Familia Gladiatoria tagjainak produkcióját. A programdömping pedig folytatódott ezt követően is, hiszen komoly és könnyűzenei koncertek, kiállítások, színpadi előadások tucatjával váltották egymást a számos helyszínen. Az i-re a pontot végül a Bikini együttes koncertje tette, fel, a Váci Világi Vigalom idei programsorozatát pedig hagyományosan tűzijáték zárta.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.3691 )