News Item: : Az ingyenes lomtalanítás és a térítésmentes hulladékudvar ellenére továbbra is sokan választják a lomok illegális elhelyezését
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 10 május 2022 - 08:29:21

Továbbra is leraknak lomokat a kukák környékére és a volt szelektív hulladékgyűjtő szigetek helyére, pedig térítésmentesen leadhatók a feleslegessé vált holmik, ráadásul bírsággal is számolhatnak azok, akiket rajtakapnak a szabálysértésen. Februártól az állami cég üríti a kukákat és szállítja el a házak elől a zöld és a szelektív hulladékot, de az illegálisan lerakott lomokat továbbra is az önkormányzat kénytelen összeszedni, ami jelentősen megterheli a város költségvetését.

A februártól, az állami kezelés alá tartozó Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. gyűjti be a kommunális, a zöld és a szelektív hulladékot, a lomokat pedig, maghatározott mennyiségben átveszi a váci hulladékudvarban, illetve évente egyszer ingyenes házhoz menő lomtalanítást is biztosít a lakosság részére. Nem szállítja el viszont a közterületre kihelyezett, illetve a kukák és a volt szelektív szigetek mellé illegálisan lerakott lomokat, ezt a feladatot ezért az önkormányzati költségvetésből kénytelen megoldani a város. A váci hivatal köztéri kamerák kihelyezésével és utólagos nyomozással igyekszik tetten érni, illetve kideríteni a szabálysértők kilétét és a beszedett bírságokból próbálja visszapótolni az illegális lom elszállításának költségeit. Az önkormányzat tehát kénytelen drasztikusabb lépéseket tenni a tisztább környezet megteremtése érdekében, mert továbbra is sokan kirakják a kukák mellé a megunt bútorokat és a háztartási gépeket, ahelyett, hogy inkább elvinnék azokat a Deákvári fasoron kialakított hulladékudvarba, vagy, igényelnék az évenkénti egyszeri házhoz menő ingyenes lomtalanítást. Közben az állami cég is igyekszik tartani az ütemezett szállítást és időben elvinni a kommunális hulladék mellett, a szeletív és a zöld zsákokat, ám a gyakori létszámhiány miatt előfordul, hogy ez nem teljesül az aktuális napon. Váci Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. menedzsmentje mind ezek mellett azt kéri a lakosságtól, hogy kizárólag a meghirdetett napokon helyezzék ki házaik elé a megfelelő frakciókat.


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.38219 )