News Item: : Parlagfű ellenőrzések térség-szerte
(Category: Hírek)
Posted by
csütörtök 09 augusztus 2007 - 16:06:42

Augusztusban kezdődött el a nagy meleg miatt már május óta virágzó parlagfű főszezonja. A Pest Megyei Növény-, és Talajvédelmi Igazgatóság illetve a körzeti földhivatalok azonban már július elseje óta ellenőriznek, és ha a tulajdonos nem tett eleget saját telkén parlagfűirtási kötelezettségének, akkor bizony büntetnek is. Érdemes tehát kaszálni, hiszen a kiszabható büntetés legmagasabb tétele akár 5 millió forint is lehet.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

A tavalyelőtti évben még Észak Pest Megye, azaz Fót, Dunakeszi és Vác térségében volt a legtöbb probléma, hiszen itt nagyon sok kárpótlási föld található, melyek tulajdonosai nem helyben élnek, így a területükre sem fordítottak sok gondot. A 20 ezertől 5 millió forintig terjedő bírság azonban úgy látszik megfelelő visszatartó erő, mostanra ugyanis sokan már felszólítás nélkül is lekaszálták birtokukon az egészségre ártalmas gyomnövényeket.

Benécsné dr. Bárdi Gabriella igazgató, Pest Megyei Növény-, és Talajvédelmi Igazgatóság
"Most július elsejétől a Dunakeszi és a Váci Körzeti földhivatalok mezőgazdászai hivatalból is elindultak a területekre. 14 nagyobb parlagfűfoltot mértek be, ami ennél természetesen jóval több helyrajzi számot jelent, És örömmel mondhatom, hogy gyakorlatilag elég volt megjelenni a földhivatali terepjáróknak, és a fele szinte már másnap a tulajdonosok által levágásra került."


Azoknál a területeknél, melyeket a Növény-, és Talajvédelmi Igazgatóság vágatott le a közérdekű védekezés apropóján, ott a munkák költségkiterhelése, és a bírság kiszabása még folyamatban van, így pontos adatok és összegek még nem állnak rendelkezésre. Az igazgatóság elve ugyanis, hogy előbb a kaszáltatással végezzenek, a papírmunka pedig várhat. Ilyen, általában 2-3 hektáros parlagfűfoltokkal a szakemberek főként Csomád, Csörög, Fót, Kosd, Rád, Őrbottyán és Vácrátót határában találkoztak.

"Általában az út mellett rendben tartják a területeket, aztán az ember ahogy a határban egy kicsit távolabb megy, akkor már elhanyagoltabb területekkel is találkozik. Valószínű a tulajdonosok úgy gondolják, hogy talán eddig nem megy el a földhivatal. De elmegy, mert jó terepjáróik vannak. Az eddig nagyon neuralgikus pontnak látszó Fót és Dunakeszi térsége sokkal jobb állapotban van, mint tavalyelőtt."

Sajnos idén már nem működik a megyében közvetlen parlagfű forródrót, így ha valaki fertőzött területet észlel, azt a körzeti hivataloknál vagy a Pest Megyei Növény-, és Talajvédelmi Igazgatóság telefonszámán jelentheti be.

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ


This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.3825 )