News Item: : A védőnőket köszöntötték pénteken
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 21 június 2022 - 09:13:41

A Védőnői Szolgálat Napját és a váci védőnőket pénteken ünnepelték meg a Pannónia ház udvarán. A szakembereket, akik munkájukkal az alap- és a szakellátásban is jelen vannak, az országban Heim Pál kezdeményezésére kezdték el képezni az orvosi tevékenység kiegészítésére 1916-ban. A jeles napon Matkovich Ilona polgármester és Járja Andrea, a Gyermekjóléti Központ vezetője köszöntötte a megjelenteket.

A védőnőkre több mint 100 éve lehet számítani a gyermekkortól a felnőtté válásig tartó legfontosabb életszakaszban. A védőnők ott vannak a gyermekvárás alatt, később az újszülött fogadásakor, majd a gyerekek óvodába és iskolába menetelénél is támogatják a családokat, irányt mutatva a helyes táplálkozástól az egészségügyi problémákon át számos fejlődést érintő kérdésben. Járja Andrea köszöntőjében úgy fogalmazott, mindenütt jelen vannak, ahol a szeretetre és a gondoskodásra szükség van. A Gyermekjóléti Központ vezetője egy alkalomhoz illő Aranyosi Ervin versből idézett:

Járja Andrea intézményvezető, Váci Család- és Gyermekjóléti Központ
Tudod-e, mit jelent önzetlen szeretni, mindenkinek adni, sohasem elvenni. Szeretetet szórni az egész világra a szíved mélyéből, viszonzást nem várva.

A megjelenteket a polgármester köszöntötte. Matkovich Ilona felidézte a pandémia alatti különösen nehéz időszakot, amikor különösen nehéz körülmények állítottak akadályokat a munka elé.

Matkovich Ilona polgármester
Nagyon fontos, hogy vagytok és nagyon fontos, hogy szakmailag olyan munkát végeztek, ami a váci szociális ellátást és egészségügyi ellátást egyértelműen erősíti. Nekem ez viszonylag idegen terület volt, amikor polgármester lettem, és azt állapítottam meg, hogy nagyon magas szinten és nagyon magas nívón végzik a szociális dolgozók, -és ide értem az egészségügynek azt a részét, ami az önkormányzathoz tartozik. Azt gondolom, hogy itt a Családsegítőtől a védőnői hálózaton keresztül itt egy nagyon jól kiépített rendszer működik.

A műsor további részében Gulyás Bernadett olvasott fel részletet Pál apostol korintusiakhoz írt, a szeretet fontosságáról szóló leveléből. A rendezvény folytatásában Rózsa Anett csoportvezető méltatta a nyugdíjba vonuló Bodnárné Megyeri Erzsébet védőnő több évtizedes munkáját és életpályáját, majd az intézmény vezetői egy-egy szál rózsával köszönték meg munkatársaik munkáját.A Védőnők Napjának váci megünneplése állófogadással zárult.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.38355 )