News Item: : Két deákvári fejlesztésről is lakossági fórumot szervezett az önkormányzat
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 04 július 2022 - 08:55:19

Elkészültek azok a tervek, amikkel a deákvári Altány és Donga utcák csapadékvízelvezetési problémáit kezelné a város. Ezzel kapcsolatban kezdeményezett lakossági fórumot az önkormányzat, ahova a Garam utca és a Vág utca lakóit is várták, ahol meg az egyre gyarapodó gépjárműforgalom okoz problémát. A városrészt érintő fejlesztések és forgalomátszervezések kapcsán több észrevétel is érkezett a fórumon megjelent ingatlantulajdonosok részéről, ezért tovább dolgoznak az elképzeléseken, amiket ismét a lakosság elé vinne majd az önkormányzat-mondta a híradónak Molnár Nándor, a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság elnöke.

Egyre több ház épül Vác csendes, korábban külterületnek számító részein, ahol az új ingatlantulajdonosok a kertvárosias környezet megtartása mellett igényt formálnak a városias szolgáltatásokra is. Az elektromosművek és a vízszolgáltató hálózatbővítéssel igyekszik kiszolgálni a gyarapodó igényeket, az útépítés és a csapadékelvezetés azonban az önkormányzat feladata. Míg a profitorientált szolgáltatók új fizetőkuncsaftokat látnak az építkezőkben, addig az önkormányzat az elvárásnak igyekszik megfelelni, hogy itt például (kép…) ne kőszórt felület, hanem idővel közvilágítással ellátott aszfaltozott út legyen. Ennek érdekében elsőként a csapadékvízelvezető rendszer kiépítését kell elvégezni, mint most például a deákvári Donga és Altány utcák esetében, mely utcák lakóit hívta egyeztetésre kedd délután az önkormányzat. A tervek elkészültek, jövőre pedig pénzt is rendelne a hivatal a kivitelezéshez, amihez a lakosság támogatását is kérik.

Molnár Nándor elnök Gazdasági-Városfejlesztési Bizottság
Látjuk, hogy azokból az állami forrásokból amik erre volnának nem nagyon tudunk részesedni, de valamit lépni kell az ügyben. Ha a kezdőlépést megtesszük, akkor a lakosság véleményét kikérjük, hogy milyen lépésekben tudná ezt a fejlesztést elfogadni úgy szakaszoljuk és ahogy lesz rá forrásunk úgy megvalósítjuk.

A városrészből a Garam utca és a Vág utca lakóit is várták a fórumra kedden. Az ottani ingatlantulajdonosok ugyanis azt szeretnék, ha az önkormányzat megoldást találna a közlekedési gondokra, amit elsősorban a szűk utcák okoznak.

Molnár Nándor elnök Gazdasági-Városfejlesztési Bizottság
Maga Garam és Vág utca az két, 16 méter szabályozási szélességű közterület. Ebből 4,6 métert használunk útként és a többit bizony a lakosság használja a közterületből saját céljaira. Ebből kell visszakapnunk részeket ahhoz, hogy ennek a fejlesztésnek az első lépését meg tudjuk valósítani.

A fórumra a polgármester mellett a hivatal szakemberei is eljöttek, a fejlesztésekkel kapcsolatos elképzelésekhez többen is hozzászóltak. Az egyik ingatlantulajdonos például azt javasolta, hogy az önkormányzat próbáljon gátat szabni az újabb építkezéseknek, mert szerinte a területen nincsenek meg azok az infrastruktúrális feltételek, amik a lakosságbővülést kellően kiszolgálnák. A fórumot kezdeményező képviselő elmondta, az észrevételek figyelembevételével átdolgozzák a terveket és a városrészre vonatkozó átfogóbb elképzelést szeretnék majd tovább alakítani az ott élőkkel együtt.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.38395 )