News Item: : Mától dolgozhatnak szja-mentes keresetükért a nyári munkás fiatalok
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 04 július 2022 - 08:56:28

Közel háromezer munkáltató jelezte eddig igényét mintegy 14 ezer egyetemista és középiskolás vakációs foglalkoztatására a bértámogatást biztosító programban.A mostanáig megkötött kétezer szerződés alapján már mától munkába állhat több mint nyolcezer diák vagy hallgató. Az augusztus végéig tartó programban megkeresett pénzükből az idén bevezetett szja-mentességüknek köszönhetően többet tarthatnak meg a 25 év alattiak. Vácon az önkormányzat és a Családsegítő több középiskolásnak ad munkát egy-egy hónapig, de az élelmiszerboltokban, fagyizókban és a vendéglátóhelyeken is találkozni lehet diákmunkásokkal.

A 2013 óta futó Nyári diákmunka programban a 16–25 év közötti, nappali tagozaton tanuló, munkaviszonyban, vagy vállalkozási jogviszonyban nem álló diákok vehetnek részt. Foglalkoztatásukhoz az önkormányzatok, továbbá a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások kérhetnek támogatást.A helyhatóságok számára két hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a 6 órás foglalkoztatás után fizetett munkabért. A cégeknél a napi 8 órás munkáért járó bér összegének háromnegyedét vállalja át a program.
A vállalkozások túlnyomó többsége a turizmus, vendéglátásba keres segéderőket a nyári főszezonban megugró forgalom kiszolgálásához, és a járási hivatalok is folyamatosan közvetítik ki a diákokat a munkahelyekre, az év elejével bevezetett szja-mentesség pedig tovább élénkítheti a 25 év alattiak foglalkoztatását- írta az Index.



This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.38396 )