News Item: : Nincs tovább: kamerákkal figyelik a váci hulladékgyűjtő pontokat.
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
csütörtök 11 augusztus 2022 - 14:13:16

Hiába minden figyelmeztetés, sokan nem veszik tudomásul, hogy a hulladékszállító kft. felszámolta a szelektív szigeteket, ezért továbbra is pakolnak papírt, fémet vagy egyéb háztartási szemetet a szigetek helyére, vagy akár közterületi kukák mellé. Egyetlen frakció az üveg, amit még be lehet tenni a közterületekre kihelyezett gyűjtőedényekbe, az összes más típusú lomot és anyagot szelektíven kell gyűjteni, amiket térítésmentesen le lehet adni a házhoz menő lomtalanítással, vagy személyesen elvihetik a váci hulladékudvarba. Az önkormányzat a közkasszából jelentős összegeket fordít az illegálisan lerakott bútorok és hulladékok elszállítására, ezért köztéri kamerák kihelyezésével igyekszik rajtakapni a szabályszegőket és behajtani rajtuk a bírságot.

Még májusban döntött a váci testület, hogy elkülönített forrásbólújraélesztik és tovább bővítik a városi térfigyelőrendszert és mobil eszközökkel bekamerázzák a szelektív szigeteket. Folyamatos problémát jelent a városban, hogy míg az új hulladékudvarban térítésmentesen leadhatók a feleslegessé vált holmik, mégis rendszeresen hordanak lomokat a kukák környékére. Februártól már egy állami cég üríti a kukákat és szállítja el a házak elől a zöld és a szelektív hulladékot, de az illegálisan lerakott szemetet továbbra is az önkormányzat kénytelen összeszedni, ami jelentős többletkiadást jelent a városi költségvetésnek, vagyis végső soron a váci adófizetőknek. Azóta sem sokat változott a helyzet, mindegy hogy Deákváron, Kisvácon, vagy Alsóvároson jártunk, a kukák mellé és a szelektív szigetek helyére továbbra is pakolnak le lomokat, pedig szelektív komponensek közül már csak az üvegnek rak ki konténert a hulladékszállító cég.

Szeri Mihály osztályvezető Közterület-felügyelet Vác

Az idei évben célként tűztük ki, hogy a jelenlegi térfigyelő rendszert felülvizsgáljuk, illetve megfelelően bővíteni fogjuk. Jelenleg hat darab térfigyelő kamera üzemel a város területén, ebből kettő a Kötő utcában, kettő a Rácz Pál utcában illetve kettő a törökhegyi úton lett feleszerelve.

Nem csak ezek az eszközök figyelik a társasházak szemeteseinek a környékét, mobilkamerákat is kihelyeztek a felszámolt szelektív szigetek, vagy a gyűjtőpontok környékére. Az apró eszközök jelenlétére, amiket egyébként alkalmanként más és más helyszíneken szerelnek fel, táblák is felhívják a figyelmet.

Szeri Mihály osztályvezető Közterület-felügyelet Vác

Maga a vadkamera felhőalapú rendszerrel működik, ahogy elkészíti a képet, a kollégák az irodában meg tudják vizsgálni, hogy van-e olyan nyom ,illetve olyan rendszám a készített képen, ami beazonosításra alkalmas , ahogy be tudják a kollégák azonosítani a rendszámokat, a felügyelet elindítja a szabálysértési eljárást.

Az önkormányzat abban bízik, hogy a kamerák kihelyezésével megszűnik a közterület további szennyezése és az egyébként renitens állampolgárok is gondoskodnak a saját hulladékuk megfelelő helyre történő leadásáról. Érdemes betartani a szabályokat, mert a büntetési tételek meglehetősen borsosak.

Szeri Mihály osztályvezető Közterület-felügyelet Vác

Első körben 10-től 50 ezer forintig lehet bírságolni, illetőleg ha nagyobb mennyiségű illegális szemetet helyeznek el amiben veszélyes anyag van , az bűncselekményt követ el és szabálysértési feljelentést illetve büntetőügyi eljárást fog maga után vonni.

Szabálysértés és bűncselekmény esetén is a rendőrség jár el- mondta a híradónak a váci közterület-felügyelet vezetője.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.38504 )