News Item: : A többgenerációs házban élőknek csökkenhet a rezsije- de csak a gázár esetében
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
hétfő 19 szeptember 2022 - 12:54:29

A Magyar Közlönyben szeptember 9-én megjelent kormányrendelet alapján a többgenerációs házban élők nagyobb mennyiségű földgázt kaphatnak rezsi csökkentett áron. Egyes számítások szerint a változtatás havonta egy kétlakásos épület esetében akár 92 ezer forint megtakarítást is eredményezhet. A kedvezmény azonban nem jár automatikusan, a jegyzőtől kell kérni egy hatósági bizonyítványt az épületben lévő lakások számáról, majd ezt a dokumentumot el kell juttatni a szolgáltatóhoz, aki a megemelt kedvezményt a következő hónaptól biztosítja. Az eljárás részleteiről Vác jegyzője a város honlapján tájékoztatja az érintetteket.

Az augusztus elsejével életbe lépett új rezsiszabályok értelmében a lakossági fogyasztók éves szinten már csak meghatározott mennyiségű villamosenergiát, illetve földgázt használhatnak fel kedvezményes áron. A határ az áram esetében 2523 kWh/év, a gáznál 1729 m3/év. Ez azt jelenti, hogy egy család havi bontásban mintegy 210 kWh villamosenergiát és 144 m3 gázt fogyaszthat el kedvezményes áron. Az ezen felüli fogyasztás esetén az áramért kétszeres, a gázért hétszeres árat kell fizetni. Fontos tudni, hogy a kedvezményes mennyiség felhasználóhelyenként, vagyis mérőóránként lett meghatározva.
A többgenerációs házak esetében, ahol a családok azonos mérőórát használnak az elmúlt hétig bizonytalan volt a helyzet, de a szeptember 9-én megjelent kormányrendelet az ő helyzetüket is tisztázta. Ez alapján lehetőség van a társasháznak, lakszövetkezetnek nem minősülő többlakásos lakóépületek esetében is felosztást kérni. Ebben az esetben a jegyzőtől kell kérni egy hatósági bizonyítványt az épületben lévő lakás rendeltetési egységek számáról, aminek a kiállítására 8 napos határidőt szabtak.Fontos tudni, hogy az igazolás legfeljebb 4 önálló lakóegységről szólhat. A jegyző által kiállított dokumentumot a szolgáltatónak kell elküldeni, és a benyújtást követő hónaptól lehet igénybe venni a megemelt mennyiségű földgázt kedvezményes áron. Vagyis, ha például már szeptemberben megkapjuk a jegyzőtől a hatósági bizonyítványt, amelyet azonnal benyújtunk a gázszolgáltatónak,akkor a megemelt kedvezményes mennyiségre októbertől leszünk jogosultak. Ez azonban az időarányosság figyelembevételével azt jelenti, hogy a plusz lakások az éves keretnek csak kicsivel több, mint 83 százalékára lehetnek jogosultak, ugyanis a rezsicsökkentés szűkítése óta eltelt már két hónap. Fontos továbbá megjegyezni, hogy az új szabályok csak a gázfogyasztásra érvényesek, a villamosenergia esetében továbbra is csak felhasználási helyenként, azaz mérőóránként határozzák meg a kedvezményes áron felhasználható mennyiséget.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.38625 )