News Item: : Díjesővel jubilált a Virágos Vác
(Category: Hírek)
Posted by esaniko
kedd 20 szeptember 2022 - 09:37:29

Pénteken a városháza dísztermében díjkiosztó ünnepséggeljubilálta Virágos Vác mozgalom. A 20 éves városszépítő kezdeményezés gáláján az eredeti ötletgazda is jelen volt, ahol ezúttal több mint 100 díjazott vehette át az elismerést.Szlávics Viktória népdalcsokrával kezdődött a 20. Virágos Vác díjátadó gálája a városháza dísztermében ahol a polgármester üdvözölte a megjelenteket. Matkovich Ilona köszönetet mondott a mozgalom elindítóinak a két évtizedes szervezőmunkáért, majd arról beszélt, hogy virágokkal foglalkozni városvezetőként is hálás feladat, mert kevés olyan dolog van ezen kívül, amibe nem szól bele a politika. Szót ejtett a mozgalom kiterjesztéséről is.

Matkovich Ilona polgármester
Szeretnénk visszahozni azt a hagyományt, ami nagyon-nagyon régen, még a XIX. században és a XVIII. században létezett, hogy piac legyen a főtéren, és megpróbáljuk ezt létrehozni, amit egyébként már egyszer akartunk volna, csak a pandémia miatt nem tudtuk, hogy egy virágpiacot fogunk kialakítani, de tulajdonképpen elsősorban azoknak a részére, akik majd ezen a Virágos Vác mozgalomban részt fognak venni.


Marton Zsolt püspök volt a másik fővédnöke az eseménynek, őt távollétében dr. Beer Miklós helyettesített az ünnepségen. A nyugalmazott püspök Ferenc pápa gondolataihoz csatlakozva a természet védelmének fontosságát hangsúlyozta.

Dr. Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök
Felelősek vagyunk érte. És azt hiszem, hogy ez a virágos váci mozgalom pontosan ezt jelzi, hogy aki észreveszi a virágot, aki ültet, locsol és szépíti a környezetét, az valamilyen formában a teremtett világgal összhangban, harmóniában van.

A beszédeket követően a több kategóriában zajló verseny díjazottjainak jutalmazására került sor. Ezúttal is külön elismerésben részesültek a családi házak, illetve az intézmények, cégek, társasházak díszítésében jeleskedők, majd a Virágos Vác – Virágos Ház táblák átadása következett, melyekkel összesen már 124 épületre került a megkülönböztető jelzés.A folytatásban okleveleket vehettek át a virágosításban végzett kitartó munkát végző váciak, végül külön jutalmazásban részesültek azok, akik már a két évtized kezdetétől részt vesznek a mozgalomban.A díjakat Matkovich Ilona polgármester, dr. Beer Miklós nyugalmazott megyéspüspök, Kiss Zsolt és Inotay Gergely alpolgármester és Kasnya Sándor szervező, a mozgalom ötletgazdája adta át.A díjkiosztó ünnepség állófogadással zárult.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.38634 )