News Item: : Az Ipolyerdő trófeái
(Category: Hírek)
Posted by
csütörtök 18 október 2007 - 17:50:00

A szarvasbőgés végeztével Kisnémediben, egy felújított erdészházban mutatták be az Ipolyerdő Zrt. erdeiben elejtett állatok trófeáit. Az idei volt a második hagyományteremtő összejövetel, amelyen a környék vadászai együtt, egy helyen tekinthették meg a terítéket.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A váckörnyéki erdők legnagyobb, szarvasbikája Acsa község közelében került terítékre. A holland vadász által kilőtt állat trófeája 13,3 kilós súlyával rekord méretűnek számít. Az Ipolyerdő Zrt. által kezelt területeken hasonlóan szép példányok kerültek idén puskavégre.

Dobó István, erdészetvezető, Ipolyerdő Zrt.
"Az idei szezonban 11 bikát sikerült elejteni, ami a terv 80 százaléka. A trófeák minősége kiválónak mondható, a kollegáim nagy szakértelméről tesznek tanúbizonyságot. Olyan szarvasbikák kerültek kilövésre, amelyek - szakzsargonnal élve – golyóérettek."


A szarvasokéhoz képest jelentéktelen méretű agancsokkal rendelkező őzbakok is komoly sérüléseket képesek okozni egymásnak. Egyikük számára alighanem megváltást jelentett, hogy a vadászok kilőtték.

Oszacki Attila, kerületvezető vadász
"Ez az őzbak üzekedéskor sérült meg, egy másik, hasonló erősségű őzbakkal verekedett. A harc hevében beletört a másik szarvának a szára. Nem volt szemága, mert ha lett volna, nem tudott volna így behatolni. Szerencsére az agyat nem érte de az orrcsontokat zúzta össze. Viszont ahhoz elég volt, hogy ez a bak csonttá-bőrré fogyjon. 8 kiló volt a zsigerelt súlya, ami nagyon kevés. Általában 15-20 kiló egy bak súlya."


Az ilyen balesetek szerencsére sem az őzeknél, sem a szarvasoknál nem gyakoriak. Az állatok általában kevesebb sebet ejtenek saját fajtatársaikon. Az idei szezonban eddig 11 „golyóérett” szarvasbikát lőttek ki a vadászok, de az igazi vadászidény még hátravan.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.4663 )