News Item: : Határon Átnyúló Együttműködés
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
hétfő 22 október 2007 - 20:27:39

A Határon Átnyúló Együttműködés előkészítése volt a legfőbb célja annak az eszmecserének, amelyet múlt csütörtökön hoztak tető alá Vácon. Az eseményt két éves előkészítő munka tette lehetővé és egy jogszabály, amely 2007 augusztus 1.-vel zöld utat adott határ menti területek, így a szlovák és a magyar oldalon fekvő települések közötti, együttműködési csoportosulások létrehozásának.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Ezek létrejötte pedig lehetőséget teremt európai uniós források megszerzésére, az azokra való pályázásra. A Városházán tartott megbeszélés egy ilyen csoportosulás megszervezésére teremtett lehetőséget, valamint annak számbavételére, hogy a schengeni határnyitást követően milyen módon lehet majd a közlekedési kapcsolatok erősebbre fűzését megteremteni. Ide tartozik az Ipoly hidak kérdésköre, az összejövetelen ezek tervezésének, engedélyezésének, valamint kivitelezési eljárásának áttekintése is szerepelt. A térségben egyébként sok tekintetben intenzívnek mondhatóak a két oldal közötti kapcsolatok, ez jelent kulturális, egészségügyi valamint gazdasági együttműködéseket is.

Dr. Orbán Péter régiókoordinátor, Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium
"Én azt gondolom, hogy Vácnak mindenképpen központi, centrális szerepet kell ebben az együttműködésben betölteni, részben természetföldrajzi elhelyezkedése, részben gazdasági, kulturális, és a kulturális tekintetében az egyház szerepe is olyan mind a településen, mind a térségben, hogy e tekintetben is meghatározó szerep kell, hogy jusson a településnek."

A megbeszélést az Innoland Közép-magyarországi Területpolitikai Közhasznú Egyesület kezdeményezte. A résztvevők között megtalálhattuk a határ két oldalának önkormányzati vezetőit, így például Vác és Ipolyság polgármesterét, a szlovák nagykövetség tanácsosát, a váci kisebbségi önkormányzat vezetőjét valamint hazai szakembereket.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.4699 )