News Item: : Vác is részt vesz a kórházfinanszírozás átalakításában
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 05 június 2008 - 20:41:58

Újabb elismerés a váci kórháznak. Rövidesen elkezdődik hazánkban a kórházak OEP finanszírozásának alapját adó rendszer felülvizsgálata, a folyamatba 9 intézmény mellett a Jávorszky Ödön Városi Kórház is bekapcsolódhat. Ezáltal a váci intézmény első kézből jut majd információkhoz a finanszírozás átalakításáról, az eredmények ismeretében pedig több várható központi intézkedést saját hatáskörben tud majd megelőzni. A felkérés a kórház szakmai tevékenységének elismerését jelenti, e mellett pedig az abban részt vállalókat anyagilag is díjazzák.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

Az OEP finanszírozás alapja a különböző betegségekhez kapcsolt úgynevezett HBCS pontok forintösszege, hangzott el a kórházban rendezett sajtótájékoztatón. Egy pont jelenleg 146 ezer forintot ér, az érvényben lévő teljesítmény volumen korlát azonban behatárolja a finanszírozás értékét. Ráadásul egyes betegségtípusok esetében az OEP által fizetett összeg nem minden esetben fedezi a gyógyításra fordított összeget.

Dr. Erős András főigazgató, Jávorszky Ödön Városi Kórház, Vác
„Ma Magyarországon mandulaműtétet nem lehet kihozni 95 ezer forintnyi összeg alatt, tehát nincs olyan kórház ma Magyarországon, ami ennyi összeg alatt ki tudná ezt hozni. Ugyanakkor, mivel a HBCS tartama nulla egész valahány pont, 67 ezer forintot finanszíroz érte a biztosító.”

Az eltérés nem véletlen, hiszen az 1993-ban kialakított rendszer mára már elavult adatokkal dolgozik, ezért is döntött a kormányzat a felülvizsgálata, a betegségcsoport és annak ellátása közti különbségek felszámolása mellett. Ebben vesz részt tizedmagával a váci kórház is, a döntésben nagy szerepet játszott a kórházszövetség vezetőségi tagjaként is tevékenykedő főigazgató lobbitevékenysége.

Dr. Jakab Zoltán elnök, Egészségügyi Bizottság, Vác
„Ez elismerést jelent a kórházunk szakmai tevékenysége iránt, amelyet magas felkészültségű kollégáink valósítanak meg. Másodsorban a munkában részt vállaló kollégák anyagi díjazásban is részesülnek tevékenységük fejében. Harmadsorban lehetőségünk nyílik az eredmények ismeretében szakmai tevékenységünk kontrolljára, ezáltal megelőzve a központi intézkedéseket, profiltisztítást, költséghatékonyabb gazdálkodást vezethetünk be.”

Jakab Zoltán hozzátette, az egészségügyi bizottság minden olyan tevékenységet támogat, amely a kórházi működés stabilitását szolgálja, amelyek által megőrizhető, javítható a város és a térség lakosságának egészségi állapota.
This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.7473 )