News Item: : Váci Világi Vigalom idén 16. alkalommal
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
csütörtök 05 június 2008 - 20:45:05

Először 1993-ban volt Vácon, azóta sokat fejlődött és rendszeresen meg is újul. A rendezvény a Váci Világi Vigalom, az idei pedig a 16. alkalom, amikor három napra barokk díszbe öltözik a város. Július utolsó hétvégéjén kilenc színpadon és számos helyszínen zajlik majd a programkavalkád az operett-től a jazz-ig, a rock-tól a képzőművészetig, valamint a gyerekműsoroktól a táncig bezárólag. A július 25-e és 27-e között zajló eseményekről a Kőkapu lábánál tartottak sajtótájékoztatót a szervezők, azaz Vác Város Önkormányzata, a Művelődési Központ és a Tourinform Iroda.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A Vigalom pontosan 15 esztendeje indult útjára, a rendezvény a Kőkapu felépítését, az azt követő uralkodói látogatást, valamint Mária Terézia korának hangulatát hivatott megidézni. A barokk stílus filozófiája és lételeme az életöröm, a látványosság és a mozgalmasság, ezeket a gondolatokat a rendezvénysorozat eszmeisége is magában foglalja. Azaz kulturális értékek közvetítése, szórakoztatás és kikapcsolódás a barokk szellem jegyében, idén viszont a reneszánsz évnek köszönhetően, kicsit ennek a kornak a stílusjegyeivel is megfűszerezve.

Dr. Bóth János polgármester, Vác
„ Állandóan volt két fontos cél, minden évben, amit nem volt könnyű teljesíteni. Egy, az igényes szórakoztatás, másrészt, hogy a széles közönségnek kellett biztosítani. Ami a szakemberek szempontjából egy nehéz feladat, úgy gondolom, hogy eddig sikeresen megoldottuk, bár mindig voltak kisebb-nagyobb kritikák is, de azt gondolom, hogy e nélkül nem lehet megúszni egy ilyen típusú rendezvényt.”

A hagyományok mellett az új elemek is fontos részét képezik a programnak. Idén például a most felépült Zsinagógában is lesznek események, a Pannónia Házban pedig egy reneszánsz udvart alakítanak ki.

Iványi Károlyné igazgató, Madách Imre Művelődési Központ, Vác
Amire nagyon törekszünk, és ebben úgy érzem, hogy hagyományosan jól végezzük dolgunkat, az pedig a helyi előadók és a helyi alkotóművészek Vigalomban való szereplési lehetőség biztosítása. Ez mindig komoly része a fesztiválnak, a templomi hangversenyen keresztül egészen a különböző udvari programokig.”

A legnagyobb név a városhoz köthető fellépők sorában Bogányi Gergely lesz, de rajta kívül persze további országosan ismert sztárok sem hiányozhatnak. Itt lesz például, Nagy Bandó András, a Molnár Dixieland Band, Demjén Ferenc, Somló Tamás, vagy Szekeres Adrienn is. Újra megrendezik a barokk jelmezversenyt és a barok vacsorát, a három nap gasztronómiai kínálatáért pedig idén, hat esztendő elteltével, ismételten váci cégek fognak felelni.

Csepreginé Nagy Ildikó ügyvezető, Interveniál Kft.
„ Újfajta alapokra szeretnénk az idén helyezni ezt a rendezvényt, méghozzá olyan tekintetben, hogy tényleg a váci vállalkozások valamilyen módon megjelenhessenek, megjeleníthessék önmagukat, saját tevékenységüket a Vigalom területén.”

A Váci Világi Vigalmat a szervezők óriásplakátokon, szórólapokon, az internet és a Tourinform iroda-hálózat segítségével szeretnék minél szélesebb körben propagálni, a hónap elején pedig már a programfüzetet is kézbe vehették mindazok, akik részt kívánnak venni a Váci Világi Vigalom 2008-as eseményein.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.7474 )