News Item: : Füstmentes osztályok eredményhirdetés
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
hétfő 09 június 2008 - 21:51:49

A május 31-i Dohányzásmentes Világnap idén A dohányzásmentes ifjúságért! mottó jegyében zajlott, ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott az ÁNTSZ Kistérségi Intézete is. A szervezet egy több hónapos vetélkedő során kereste azokat az általános iskolai osztályokat, amelyek vállalták a füstmentességet, azaz, hogy a verseny öt hónapja alatt senki sem dohányzik a fiatalok közül. A megmérettetés a napokban ért véget, a díjakat egy ismert váci autókereskedés által szervezet Egészségnap keretében adták át pénteken.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni, egy, a fiatalok dohányzási szokásait feltáró kutatási eredmény szerint ugyanis nemcsak a dohányzás kipróbálása, de a rendszeres cigarettázás is egyre fiatalabb életkorban alakul ki. A dohányzás pedig a világon az első számú halálok, a statisztikák szerint a rendszeres fogyasztók több mint a felét megöli. Az ÁNTSZ Kistérségi Intézete ezért szervezett preventív vetélkedőt „Füstmentes osztályok 2008” címen.

Boros Mária egészségnevelő, ÁNTSZ Kistérségi Intézete, Vác
„ Az osztály valamennyi tagjának vállalnia kellett azt, hogy nem gyújt rá öt hónapon keresztül. Ezt havonta nekünk jelenteni kellett az ÁNTSZ-be, illetve az osztálybizalmik, az iskolai védőnők, az osztályfőnökök ellenőriztük is ezt a folyamatot. A másik eleme a programnak az volt, hogy minden hónapban egy interaktív feladatot kellett végrehajtani a tanulóknak, és azt nekünk megküldeni, amit aztán természetesen értékeltünk, pontoztunk.”

És az így kialakult sorrend alapján hirdettek végeredményt a legjobb osztályoknak. Az első hat helyezett között értékes ajándékokat osztottak szét a támogatóknak köszönhetően a szervezők, köztük pizza vacsorát, egész napos strandbelépőt illetve kirándulást. Az Egészségnapon szintén a megelőzés volt a cél, a testzsír és testtömegindex mérést, a vércukor vizsgálatot, a véradási lehetőséget azonban már nem csak a fiatalok vehették igénybe. Ráadásul kiderült, az eseménynek helyt adó, azt támogató autókereskedés sem véletlenül állt a Füstmentes osztályok versenye mellé.

Lukácsné Tamás Katalin ügyvezető igazgató, Lukács és Tamás Kft.
„ Négy évvel ezelőtt indítottuk el azt, hogy füstmentes munkahely legyünk, és támogattuk azon kollégák leszokási kedvüket, akik letették a cigarettát. Különböző tapaszokkal, fittnesz-bérlettel, és elmondhatom azt, hogy nem dohányzik nálunk senki sem.”

A délelőtti programot az egészségmegőrzés mellett különböző bemutatók is színesítették, a legnagyobb sikert a tűzoltóság kivonulása mellett a váci rendőrkapitányság munkatársai aratták, akik a különböző amerikai sorozatok népszerűségét is kihasználva, a bűnügyi helyszínelők munkájába avatták be az érdeklődő fiatalokat.This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.7491 )