News Item: : Esélyegyenlőségi nap
(Category: Hírek)
Posted by Zsóka
hétfő 09 június 2008 - 21:58:53

Kiállításmegnyitókkal, pályázati eredményhirdetéssel, szakmai programmal, este pedig hagyományosan bállal telt idén Vácon az Esélyegyenlőség Napja. No és persze a Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért díjak átadásával, amelyet 2008-ban ketten vehettek át. Az elismeréssel a városban élő fogyatékkal élő embereket segítő közösségeket és személyeket tüntetik ki, idén Floch Istvánnénak és a Dunakanyari Látássérültek Egyesületnek ítélte az önkormányzat képviselő-testülete a díjat.


KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ

VIDEÓ LETÖLTÉSE

A tavalyi évhez hasonlóan a pénteki Esélyegyenlőségi Nap programsorozatát az I. Géza Király Közgazdasági Szakközépiskola kórusa nyitotta, majd dr. Bóth János polgármester, a Fogyatékosügyi Tanács elnöke mondott köszöntőt. Beszédében méltatta az eseményt szervező Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületét szerepét a rendezvény kiteljesítésében nyújtott elévülhetetlen érdemeiért.

dr. Bóth János polgármester, a Fogyatékosügyi Tanács elnöke, Vác
„ A főszervező mellett, ha megnézik a meghívót, egy igen tekintélyes lista van a hátlapján, ahol további húsz támogató szervezetről számol be.Ez azt mutatja, hogy mi a fogyatékos ügyet, akik részt veszünk ebben, regionálisan, összefogással és elkötelezettséggel szeretnénk csinálni. Úgy gondolom, hogy ez a jövő.”

A köszöntő szavak után az Esélyegyenlőségi naphoz kapcsolódó rajz- és képzőművészeti, valamint irodalmi- és videópályázatra érkezett műveket méltatta a zsűri, kiemelve, hogy nem elsősorban az anyag művészi értékét vették figyelembe, hanem a belőlük áradó empátiát, a téma iránti érzékenységet, a megvalósítás ötletességét. A legjobb alkotások készítőit díjazták, munkáikból pedig a 8-as teremben látható kiállítás, ahol megtekinthető Bőhm András mozgáskorlátozott író, festő tárlata is. Immár hagyomány, hogy az Esélyegyenlőségi napon adják át a Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért Díjat. A Fogyatékosügyi Tanács javaslatára a képviselő-testület úgy döntött, hogy közösségi kategóriában a Dunakanyari Látássérültek Egyesületét díjazza a vak és gyengénlátó személyek sokoldalú segítése okán, egyéni kategóriában pedig az ismert cukrászüzem tulajdonosnak, Floch Istvánnénak ítéli a kitüntetést.

Floch Istvánné
„ Megtisztelőnek érzem és köszönöm, hogy a Fogyatékossággal Élő Váci Emberekért egyéni kitüntető címet megkaptam. Az elmúlt években lehetőségemhez mérten igyekeztem segíteni őket, ez a továbbiakban is szándékomban áll. Ezért a címmel járó pénzösszeget felajánlom a Vác Város Szociális Közalapítvány részére olyan célzattal, hogy a legjobban rászorulók javára használják fel. Tisztelettel Floch Istvánné.”

A program ezt követően szakmai konferenciával folytatódott, ahol az emberi jogok, és az önrendelkezési jog érvényesülése a bentlakásos szociális intézményekben témáját járták körbe a meghívott előadók.

This news item is from ESTV, a Térség Televíziója
( http://estv.hu/news.php?extend.7494 )